Sudjelovali smo na edukaciji MUZEJ ZA SVE – rad u muzeju s posjetiteljima s invaliditetom
Admin | 4. prosinca 2019.

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu održana je dvodnevna edukacija pod nazivom Muzej za sve čiji je bio cilj upoznati djelatnike u kulturi s teorijskim, ali i praktičnim znanjima koja su potrebna u radu s posjetiteljima s invaliditetom. Edukacija je održana 2. i 3. prosinca, a prisustvovale su joj ravnateljica Maša Hrustek Sobočan i kustosice Ana Šestak i Janja Kovač.

 

Tiflološki muzej jedan je od rijetkih specijalnih muzeja u Europi koji se bavi problematikom osoba s invaliditetom, poglavito osoba oštećena vida. Djelovanje Muzeja usmjereno je na razvijanje svijesti o osobama s invaliditetom i njihove važnosti za ostvarivanje muzejskih programa. Dvodnevna edukacija provedena je s namjerom da se muzeje senzibilizira kao socijalno osjetljive i humane javne ustanove s visokom svijesti o važnosti izjednačavanja mogućnosti konzumiranja kulturnih sadržaja. Ovakvim pristupom muzej bi istinski postao inkluzivan kulturni ambijent u kojem se osobe s invaliditetom osjećaju dobrodošlo i cijenjeno. Programom je bio obuhvaćen širok raspon tema, od podizanja svijesti o potrebi prilagođenosti i pristupačnog muzeja do pravila koja vrijede u mijenjanju okruženja iz nepristupačnog u pristupačno, mogućnosti zvučnih opisa (audiodeskripcije) za slijepe osobe i njezine važnosti za upoznavanje muzejskih sadržaja, kao i značaja taktilne percepcije i njezine uloge kod posjetitelja. Popis održanih predavanja na edukaciji:

  1. Protiv predrasuda, mr.sc. Željka Sušić, muzejska pedagoginja savjetnica
  2. Prostorna pristupačnost za posjetitelje s invaliditetom, dr.sc. Morana Vouk Nikolić, muzejska savjetnica
  3. Kako pri susretu sa slijepim i gluhim posjetiteljem, dr.sc. Morana Vouk Nikolić, muzejska savjetnica
  4. Zvučni opisi za slijepe osobe, Nevenka Čosić, viša kustosica
  5. Taktilna prilagodba, mr.sc. Željka bosnar Salihagić, muzejska savjetnica
  6. Kako prilagoditi izložbu slijepim i gluhim posjetiteljim?, Nina Sivec, viša kustosica i viša dokumentaristica

Edukacija se osim predavanja sastojala i od nekoliko praktičnih radionica koje su uključivale: Upoznavanje s osnovama pisanja i čitanja Brailleovog pisma za slijepe i slabovidne, Upoznavanje osnova znakovnog jezika za gluhe i nagluhe, Prilagodba izložbe i stalnog postava osobama s invaliditetom. Kako bi što realnije dobili uvid u način percepcije svijeta slijepih, dio praktične nastave koji je uključivao i kretanje po zgradi od nekoliko katova, bio je odrađen s maskom na očima koja je blokirala bilo kakav osjet vida. Na trenutke osjećaj je bio zastrašujuć, ali iskustvo vrlo poučno.

U sklopu projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine: Riznica Međimurja novi stalni postav biti će prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Saznanja dobivena na edukaciji naše će kustosice implementirati u prilagodbu postava i u budući rad s korisnicima te određene skupine osoba s invaliditetom.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">