Završna prezentacija projekta Muzej za pogled
Admin | 9. prosinca 2019.

Djeca u spektru autizma koja su koncem travnja sudjelovala na ovogodišnjim muzejskim radionicama u sklopu projekta Muzej za Pogled, njihovi roditelji te ostali članovi Udruge Pogled iz Nedelišća, bili su pozvani na završnu prezentaciju projekta u petak, 6. prosinca 2019. u Stalnom postavu likovnih zbirki na 1. katu Muzeja, koja je održana u 18,00 sati. Prezentaciji je nazočila većina djece sudionika u pratnji roditelja, a pridružila im se i Izvršna direktorica Udruge Pogled, gospođa Jasenka Martinčević.

 

Nazočni su mogli vidjeti ostvarene rezultate, koji su predstavljeni izložbom dvadesetak odabranih fotografija snimljenim tijekom radionica, čiji je autor grafički dizajner Marko Vučenik, koji je kao fotograf ove godine volontirao u projektu. Budući se radi o inkluzivnom projektu izložba je opravdano inkorporirana u stalni postav galerije, a svi zainteresirani mogu je razgledati do 6. siječnja 2020.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, a nešto kasnije i gospođa Mirna Jambrović, predsjednica IO Udruge Pogled, dok su o tijeku projekta govorile njegove autorice Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica i mr.sc. Jelena Klinčević, klinička psihologinja. Autor fotografija Marko Vučenik zahvalio se organizatorima jer mu je pružena mogućnost da po prvi puta sudjeluje u ovakovom projektu, koji za njega predstavlja dragocjeno profesionalno i osobno iskustvo kontakta s osobama u spektru autizma. Nakon toga djeci su od strane Muzeja uručene Zahvalnice za sudjelovanje i prigodni darovi, a darovanje je nastavljeno u ozračju Sv.Nikole paketićima koje je osigurala Udruga Pogled. Djeca su bila vesela i raspoložena a cijela svečanost je protekla u dobroj općoj atmosferi. Muzej je Zahvalnice uručio i moderatorici radionica Jeleni Klinčević, fotografu Marku Vučeniku i Udruzi Pogled.

Projekt Muzej za POGLED realiziran je sredstvima Grada Čakovca, a popraćen je publikacijom, koja je podjeljena svim sudionicima i ostaloj zainteresiranoj publici. Publikacija sadrži stručne tekstove moderatorice J. Klinčević i autorice radionica E. Nađ-Jerković, dok njezinu vizualnu okosnicu čine autorske fotografije Marka Vučenika snimljene na radionicama. Projekt su recenzirale akademska slikarica prof.dr.sc. Sonja Briski Uzelac, teoretičarka umjetnosti i Tatjana Žižek, mr.spec. školske i predškolske psihologije, stručna suradnica psiholog savjetnik u Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec koja je napisala:

Projekt Muzej za POGLED je originalan i autentičan primjer inkluzivne prakse u kojoj se okruženje prilagođava pojedincu te se vodi računa o individualiziranim specifičnim razvojnim potrebama osoba s poremećajem iz autističnog spektra. Njegova vrijednost se također očituje u interdisciplinarnosti i angažiranju vrsnih stručnjaka u području muzejske pedagogije i psihologije koji vrlo istančano promišljaju o svakom koraku u planiranju i provođenju projekta nastojeći svladavati brojne prepreke koje osobe s PAS imaju boravkom u vanjskom svijetu. Otvara mogućnosti njihovog aktivnog sudjelovanja u svijetu muzeja i likovne kulturne baštine i daje konkretne odgovore kako to činiti na primjeren način. Omogućuje ulazak u emocionalni i socijalni svijet osoba s autizmom kroz poticanje emocionalnog doživljaja promatranih umjetničkih djela. Nudi im intelektualno zahtjevnije poticaje u opuštenom i sigurnom kontekstu. Uključenost osoba s PAS u opću zajednicu je nužan preduvjet za smanjivanje predrasuda i poboljšanje njihove kvalitete života. U području kulture je to slabo zastupljeno i ovaj projekt predstavlja dobar primjer za stvaranje inkluzivne prakse i u drugim područjima kulture. Ovo je dokaz da se MOŽE kad se HOĆE i kad se STRUČNO promisli KAKO.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">