Lujo Bezeredi i mačke
Admin | 9. prosinca 2019.

U Muzej Međimurja Čakovec krajem mjeseca studenog vraćeno je djelo našega kipara Luje Bezeredija nakon izložbe u Samoboru. Ovaj puta nije se radilo o posudbi neke od njegovih skulptura, već o laviranoj minijaturi posvećenoj supruzi Mariji, koja je nastala oko 1970. u intimi njihova doma. Umjetnikova duboka povezanost sa suprugom očituje se u brojnim skulpturama, ali i različitim sitnicama poput ovoga crteža, pronađenim u njegovoj ostavštini. Ispod crteža je posveta na mađarskom jeziku (Anyukanak), koja govori da je namijenjen upravo njegovoj supruzi, tj. Majčici, kako ju je oslovljavao u svakodnevnoj komunikaciji.

 

Crtež je bio posuđen za izložbu Mačka u hrvatskoj likovnoj umjetnosti, koja je bila postavljena u Galeriji Prica Pučkog otvorenog učilišta Samobor od 18. listopada do 24. studenoga 2019. Autorice izložbe Dajana Vlaisavljević (MG, kustos) i Snježana Pavičić (HPM, muz. savjetnica) na izložbi su predstavile likovna ostvarenja brojnih značajnih hrvatskih umjetnika, nastala u razdoblju od gotovo dva stoljeća, te istražile pojavnost motiva mačke u različitim stilskim razdobljima i brojnim umjetničkim pristupima ukazujući na raznolika ikonografska tumačenja ovoga motiva. U kataloškom popisu navedeno je 119 djela sedamdesetak autora, od Ise Kršnjavog, Nikole Mašića, Miroslava Kraljevića, Roberta Auera, Ljube Babića, Mencija Clementa Crnčića, Vilka Gecana, preko Sergija Glumca, Krste Hegedušića, Ivana i Josipa Generalića, Eugena Buktenice, Ivana Lovrenčića, Ljerke Njerš, Đure Sedera, Branka Ružića, Ivana Kožarića, Zlatka Kesera sve do Svjetlana Junakovića, Baneta Milenkovića, Karine Sladović i drugih umjetnika. U katalogu izložbe autorica teksta S. Pavičić nepoznatoj Bezeredijevoj minijaturi posvetila je cijeli pasus, ističući kiparev senzibilitet za stabilnost forme i izrazitu suptilnost izraza.

Uvrštavanje jednog marginalnog Bezeredijevog djela u probranu selekciju hrvatske umjetnosti na temu animalistike izvrsna su potvrda recentne aktualnosti i vitaliteta njegova djela, koji su potencijalno skriveni i u još ponekim nedovoljno istraženim segmentima njegova opusa.(ENJ)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">