Čestitamo, Marika!
Admin | 12. prosinca 2019.

Velikodušnošću akademske slikarice Marike Šafran Berberović došli smo u posjed najnovije autoričine tiskane knjižice zapisa Zimsko računanje vremena, koja je promovirana u Zagrebu 27. studenoga na njezin rođendan. Ove godine, početkom ožujka, u Knjižnici N. Zrinski čakovečkoj je publici bila predstavljena i Marikina knjiga Od Austera do Boreja.

 

Marika Šafran rođena je u Zagrebu 1935. od oca Ladislava i majke Katarine. Korijeni daleke povezanosti obitelji sa Starim gradom u Čakovcu sežu do vremena Zrinskih. Djetinjstvo je provela u idiličnoj ljepoti predratnog Čakovca. Nakon rata živjela je u Zagrebu gdje je završila Klasičnu gimnaziju i Akademiju likovnih umjetnosti u klasi Profesora Ive Režeka. Na Akademiji je upoznala i budućeg supruga, slikara Osmana Berberovića (1928., Bijeljina). Često su izlagali na skupnim izložbama Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a na rijetkim samostalnim izložbama izlagali su uvijek zajedno, kao što su uvijek zajedno slikali u istom atelieru.

Marika Šafran je talentirana slikarica s podjednakim spisateljskim darom i nekoliko objavljenih knjiga stihova i zapisa. Njezino slikarstvo je tankoćutno i fluidno, na granici privida, jer slika isključivo različitim nijansama bijele boje, a prepoznata je i kao izvrsna portretistica. I kada piše Marika je izrazito senzibilna slikarska duša, iskrena i britka, katkad s natruhom dobrohotne ironije u sažimanju cjelokupnog i recentnog osobnog životnoga iskustva koje se polagano bliži utrnuću svog ovozemaljskog postojanja. Unatoč tomu ona izoštreno percipira i promišlja svijet oko sebe. (ENJ)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">