Ostavio nas je stolar zlatnih ruku Antun Horvat.
Admin | 27. prosinca 2019.

Sve nas djelatnike Muzeja Međimurja Čakovec neugodno je iznenadila vijest o preranoj smrti g. Antuna Horvata, jednog od ponajboljih i najkreativnijih izrađivača dječjih drvenih igračaka u Međimurju.

 

Igračke koje je izrađivao sa svojom suprugom Đurđicom vrlo su se uspješno godinama prodavale u muzejskoj suvenirnici. Kao dugogodišnji majstor – stolar, Antun je cijeli životni vijek izrađivao predmete od drveta, no u svojim se umirovljeničkim danima pridružio Đurđici, jednoj od samo dva preostala lončara u Međimurju te su zajedno počeli izrađivati keramičke suvenire i drvene dječje igračke.

Ova vještina zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a 2009. godine upisana je na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO.

Riječ je o potpuno ručnoj obradi drva i bojanju u jarkim bojama. Najčešće se izrađuju leptireki, konjeki s kolima, zvrkovi, različite kockice. Antun je osmislio vlastitu verziju leptireka, zvrkova, vlakića, škrinjica, ormareka i kolijevki. Sve igračke s puno je ljubavi oslikavala supruga Đurđica redovito uneseći dašak međimurske tradicijske ornamentike.

Smrt Antuna Horvata veliki je gubitak za naše kulturno i tradicijsko stvaralaštvo. U ime svih djelatnika Muzeja Međimurja Čakovec supruzi Đurđici, rodbini i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">