Što smo radili u 2019. godini
Admin | 20. siječnja 2020.
Autor fotografije: Mario Golenko

Muzej Međimurja Čakovec ostavio je iza sebe jednu vrlo dinamičnu radnu godinu koju ćemo pamtiti ne samo po građevinskim radovima na obnovi, već i po mnoštvu izložbenog i edukativnog programa kojeg smo proveli.

 

2019. godinu obilježio je do sada rekordan broj postavljenih izložbi, njih čak 14 te jedno gostovanje naše izložbe u Zagrebu. Izložbenu godinu započeli smo u januaru otvorenjem ozbiljne studijske i tematske izložbe posvećene 100. obljetnici oslobođenja Međimurja od Mađarske, pod nazivom: Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj. Izložba je postavljena u suradnji s partnerskim institucijama: Državnim arhivom za Međimurje i Knjižnicom Nikola Zrinski Čakovec. Uz izložbu je osim kataloga otisnuta i radna bilježnica za edukativni rad sa školama. Posjećenost izložbe bila je za naše prilike vrlo visoka i iznosila je 1700 posjetitelja, a besplatno stručno vodstvo kustosa izložbom odrađeno je za 41 grupu međimurskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca. Izložba je u rujnu gostovala i u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Uslijedila je početkom veljače 14. NOĆ MUZEJA na temu: Muzeji – inovacije i digitalna budućnost. Programi u našem muzeju odvijali su se već od ranog jutra, a ukupna posjećenost bila je 2000 ljudi. Zatim smo u travnju proslavili 65. godišnjicu rada Muzeja tematskom izložbom: Stjepan Leiner, prvi fotograf i preparator čakovečkog muzeja. Za vrijeme pripreme dokumentacije za izložbu sređena je povijesna arhiva Muzeja od početka rada do danas. Povodom Dana županije u galeriji zgrade Scheier postavili smo dokumentarnu izložbu 100. obljetnica prijenosa kosti Zrinskog i Frankopana, a već idući mjesec u istoj galeriji postavili smo i izložbu Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina koja je bez obzira na kratkoću trajanja polučila vrlo pozitivan odjek u javnosti. U svibnju je uslijedila izložba Nenada Opačića – KIBORZI u izložbenom salonu, dok je u stalnom postavu postavljena gostujuća izložba Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske. U Muzejsko-informativnom centru postavljena je mala izložba Vremeplov igračaka koju je popratio ciklus edukativnih radionica specijaliziranih na temu izrade tradicionalnih igračaka. Uslijedile su hit izložbe suvremenih umjetnika mlađe generacije: Zorana Šimunovića: Hommage prostoru i Ane-Marije Kralj aka Merien King: Proces. Tijekom ljeta održane su izložbe: 9. umjetnička kolonija Štrigova – Željko Mucko i IV. Zrinski Art Festivala - Woodstock, da bi početkom jeseni javnosti otvorili još jednu dugo i pomno spremanu biografsku i posthumnu izložbu Slobodan Benković – Boć. U studenom je uslijedila izložba: Kroz 70 godina – dokumentarna izložba povodom 70. obljetnice čakovečke KUU Veseli Međimurci, dok je u prosincu u stalnom postavu postavljena i otvorena dokumentarna izložba fotografija nastalih za vrijeme provođenja projekta Muzej za pogled – edukativno-kreativnih radionica s djecom iz autističnog spektra.

Ono čime se u Muzeju izuzetno ponosimo i čemu težimo je edukativna djelatnost i prijenos saznanja i ljubavi za zavičajnom kulturnom baštinom na mlađe generacije. U 2019. godini održano je ukupno 63 radionica na kojima je sudjelovalo oko 1000 djece. Osmišljen je edukativno-kreativni projekt Pedagoškog odjela za edukaciju predškolske i školske djece pod nazivom Muzeologajnica. Sastoji se od niza radionica na teme vezane uz baštinu Međimurja koje su povezane s Nastavnim planom i programom za osnovne i srednje škole. Povodom Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja održana je edukativna manifestacija Mali školski kustosi. Na manifestaciji je sudjelovalo 7 škola; 21 učenik; 6 mentora. Odabrani su najbolji školski kustosi od strane žirija, no svi su nagrađeni.

Od ostalih manifestacija tijekom godine održan je Kraljev rođendan 24. travnja u građanskom vrtu Memorijalne zbirke slikara Ladislava Kralja Međimurca tijekom kojeg su održane slijedeće aktivnosti: akcija dosadnje ukrasnih biljaka, otvoreni slikarski atelier s Bojanom Miljančićem te plesna točka Artem Nocturno skupina Master plesnog studija Vivona. U listopadu je na istoj lokaciji održan Međunarodni sajam zdrave hrane – Z domačega vrta u sklopu manifestacije Kraljeva jesen. Sajam je održan u suradnji s LAG-om Međimurski doli i bregi, a posjetilo ga je rekordnih 700 ljudi.

Na međunarodni Dan europske baštine 23. rujna premijerno su prikazana dva nova filma o nematerijalnoj baštini Međimurja: Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske i Medičarski obrt s područja sjeverozapadne Hrvatske i Slavonije. Muzej već treću godinu za redom snima i producira dokumentarne filmove u sklopu projekta Dokumentiranja nematerijalne baštine Međimurja.

Od arheoloških istraživanja odrađena su sustavna arheološka iskopavanja nalazišta Stari grad Čakovec i probna arheološka iskopavanja nalazišta Bistričko polje II kod Donjega Vidovca.

Od građevinskih radova na palači Starog grada odrađena je konstruktivna sanacija JI dijela krovišta i drenaža vanjskog zida JI krila palače. U sklopu projekta Rekonstrukcije i revitalizacije fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine sufinanciranog iz EU fondova izgrađen je faksimil barokne zgrade u sklopu dilatacije IV fortifikacije Starog grada, sanirana je statika središnjeg bastiona dilatacije III te su odrađeni manji građevinski zahvati unutar ostalih dijelova fortifikacije (mali bastion, terasa, toranj...). U sklopu projekta Living castles također, sufinanciranog iz EU fondova, odrađeni su završno-obrtnički radovi na 2. katu JI krila: elektroinstalacije, grijanje, polaganje parketa, soboslikarski radovi kako bi se postavili uvjeti za produžetak stalnog postava na temu obitelji Zrinski.

Na našim programima surađivali smo s brojnim udrugama i pojedincima, a na kraju svega, ukupan broj posjetitalja Muzeju u 2019. godini bio je 12.014 ljudi. Veselimo se novim izazovima u 2020. godini i nadamo se povećanju posjeta otvorenjem dodatnih sadržaja unutar stalnih postava na čijem ostvarenju naši kustosi trenutno marljivo rade.

Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA