Petnaesta "Noć muzeja" u Muzeju Međimurja Čakovec
Admin | 03. veljače 2020.
Fotografije: Mija Mance

Završila je dvanaesta Noć muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec na kojoj se veoma uspješno, s mnogim zanimljivostima iz svoje bogate baštine, predstavila međimurska općina Selnica. Priredba je održana pod geslom: „U znaku općine Selnica“.

 

Nakon svih priprema i strahovanja od lošeg vremena, možemo po svim „točkama“ ove zahtjevne muzejske manifestacije biti zadovoljni. Za to nam daje pravo i broj posjetitelja, kojih je ove godine bilo gotovo dvije tisuće. Njihove su ocjene najvećim dijelom pozitivne i ohrabrujuće.

Međutim, s obzirom na to da se najvažniji dio programa održavao na otvorenom, u atriju palače Zrinskih (otvorenje, namatanje pikača i predstavljanje starih automobila) moramo priznati da nam je na ruku išla i neuobičajeno vedra i topla noć. Ugodnu i gotovo bajkovitu atmosferu u atriju stvarala je lagana vatrica, sjedalice od bala slame te kuhano vino i čaj koje smo dijelili posjetiteljima.

Službeno otvorenje započelo je u 18 sati pozdravnim govorima ravnateljice MMČ-a Maše Hrustek Sobočan i načelnika općine Selnica Ervina Vičevića. Nakon njih, o povijesti selničke župe sv. Marka (prvi put se spominje davne 1334. godine) vrlo je opširno i sadržajno govorio župnik Tomislav Leskovar, a prikaz povijesti selničkoga kraja dala je ravnateljica OŠ Selnica Anica Rašperger. Otvorenje su svečanom pjesmom općine popratili tamburaši KUD-a Selnica. Poznatu međimursku popijevku „Vuprem oči“ otpjevala je Viktorija Brezarić, a recitacijama su se predstavili Ignac Šardi i mladi Juraj Vičević.

Na ulazu u Izložbeni salon goste su dočekale mlade mažoretkinje. U Salonu je otvorena izložba o povijesti Selnice koju je postavio Ivan Levačić. Nakon domjenka započeo je drugi dio programa u atriju. Pod vodstvom naše kustosice Janje Kovač, g. Ignac Šardi predstavio je automobile i motocikle iz svoje bogate zbirke starih vozila, a potom su članovi udruge Pikač počeli namatati tradicionalnu fašničku masku selničkog kraja, popularnog Pikača. Publika je s velikim interesom pratila demonstraciju namatanja, a Šardijevi automobili i motocikli iz dvadesetih i tridesetih godina prošlog stoljeća izazvali su pravo oduševljenje najmlađih.

Priredba se nastavila razgledavanjem stalnih muzejskih postava pod stručnim vodstvom kustosica i ostalog muzejskog osoblja.

Ovogodišnja Noć muzeja u MMČ bila je po mnogočemu posebna i zanimljiva. Hvala svima koji su tomu doprinijeli.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">