Osnovana „Memorijalna zbirka Vinko Žganec“
Admin | 11. ožujka 2020.

Muzej Međimurja Čakovec dobio je novu zbirku. Odlukom Stručnog vijeća na sjednici održanoj 9. ožujka 2020. godine osnovana je „Memorijalna zbirka Vinko Žganec“.

 

Memorijalna zbirka sadržavat će građu koju je akademik Žganec 1968. poklonio muzeju. Radi se o sljedećim skupinama predmeta:

  1. rukopisne bilješke s terena i njihovi uređeni zapisi ispisani na pisaćoj mašini uz rukom ucrtan notni zapis;
  2. objavljene knjige i separati iz inozemnih publikacija;
  3. rukopisne pjesmarice stanovnika Međimurja;
  4. novinski izresci o radu Vinka Žganca, događanjima povezanima s međimurskom popevkom iz tadašnjeg dnevnog tiska;
  5. građa povezana s narodnom operom „Dorica pleše“ (plakat za premijeru, libreto, recenzije u dnevnom tisku).

Od 2017. godina ova se građa sustavno pregledava, inventira i digitalizira koliko je to u mogućnosti s postojećom opremom i osobljem u MMČ-u. Do danas je obrađeno oko 250 predmeta, dok je ukupan broj predmeta znatno veći. Kroz 2020. godinu će se digitalizirati sva građa u zbirci zahvaljujući projektu digitalizacije koji financijski podupire Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

U budućnosti je predviđeno i proširenje zbirke donacijama iz privatnih ostavština, sakupljanjem predmeta na terenu te praćenjem manifestacija usko vezanih uz izvođenje popijevki.

Vinko Žganec (Vratišinec 1890. – Zagreb 1976.) najznačajniji je hrvatski etnomuzikolog 20. stoljeća. Žganec je rođeni Međimurec te je cijelog svog života ostao duboko vezan za rodni kraj i njegovu glazbenu tradiciju. Njegov rad na sakupljanju, obradi, istraživanju i objavi međimurskih popevki od neprocjenjivog je značaja za Međimurje. Od 2018. godine kada je međimurska popevka upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva koju vodi UNESCO ona je postala i baštinom svijeta. Upis na listu donio je veliko priznanje popevki, ali i obavezu svim potpisnicima kandidature (među kojima je i MMČ) da je prenose i populariziraju. Osnivanje zasebne zbirke koja nosi ime Vinka Žganca korak je u tom smjeru.

Janja Kovač,
kustos etnografskih zbirki

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">