Grad Bezeredija
Admin | 28. travnja 2020.

Mjesec travanj sjedinio je rođenje i smrt dva velika međimurska likovna umjetnika. Prisjetimo se, 24. travnja 1891. godine rođen je slikar i grafičar Ladislav Kralj - Međimurec, a 20. travnja 1979. godine oprostili smo se od kipara Luje Bezeredija (Nova, Mađarska 1898.). Iako su prošla četiri desetljeća od njegove smrti, ne možemo i ne smijemo ga zaboraviti, jer je svojom umjetnošću trajno oplemenio Čakovec.

 

Napustivši 1926. godine zagrebačku likovnu Akademiju L. Bezeredi je ostvario značajan keramičarski opus „s jakim naglaskom na groteski, socijalnom osjećaju i političkoj tendencioznosti“ (Enciklopedija hrvatske umjetnosti, svz. 1, str .86., LZMK Zagreb 1995.) Od 1936. živio je u Beogradu, a 1942. godine sa suprugom Marijom trajno se nastanio u Čakovcu. Nakon 1945. godine eksperimentirao je različitim materijalima (beton, drvo, lim, bronca, itd.) ostajući i dalje vjeran keramici- terakoti, a razvio je i originalnu tehniku glinoreza.

Bezeredijevo djelo valoriziralo je više naših istaknutih povjesničara umjetnosti (O. Klobučar, Z. Munk, G. Gamulin, V. Maleković, Z. Rus, M. Baričević) što zasigurno definira njegovu čvrstu poziciju unutar hrvatske umjetnosti 20.stoljeća.

Kipar je oporučno darovao svoje radove čakovečkom Muzeju, gdje je utemeljena i njegova Zbirka, s više od 1000 predmeta. Oko 300 predmeta izloženo je u stalnom postavu likovnih zbirki. Njegove skulpture, glinorezi, kiparski pribor i knjige izloženi su ambijentalno kao kiparov radni prostor - atelier.

Javna plastika L. Bezeredija nalazi se poglavito u Čakovcu i Međimurju, dok su djela malog formata u privatnim i muzejskim zbirkama u Mađarskoj, Švicarskoj i na prostorima bivše Jugoslavije. U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt nalazi se značajna zbirka Bezeredijeve ocakljene keramoplastike, koja se može pogledati na njihovim mrežnim stranicama.

U nastavku prošećite malom galerijom Bezeredijeve javne plastike u gradu Čakovcu i pokušajte se prisjetiti gdje su skulpture smještene. Ako poštujete mjere zaštite i upute nacionalnog Stožera možete ih potražiti i na gradskim ulicama.

pripremila: Erika Nađ- Jerković, muzejska savjetnica
fotografije: Vesna Pascuttini Juraga, i arhiv MMČ-a

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">