Večer uz filmove o nematerijalnoj baštini
Admin | 8. lipnja 2020.

U subotu, 6. lipnja 2020. godine, održana je tematska večer „Nematerijalna baština Međimurja“ u organizaciji Centra za kulturu „Rudar“ Mursko Središće i Muzeja Međimurja Čakovec.

 

Program je moderirala kustosica etnografskih zbirki Janja Kovač. Uvodno je bilo riječi o pojmu nematerijalna kulturna baština, načinima njene zaštite i prezentacije, radu na novom postavu posvećenom nematerijalnoj baštini u novouređenom muzeju „Riznica Međimurja“ te projektu dokumentiranja nematerijalne baštine Međimurja.

Projekt je osmišljen 2016. godine, a kao medij je odabran film u kratkoj, popularnoj verziji. Svake godine provođenja projekta snimljena su po dva filma. Prva dva filma o zlatarenju i čipki na području Svete Marije snimljena su 2017. godine. Sljedeće godine, 2018., obrađena je vještina sviranja cimbulja i međimurska popevka. Posljednja faza odrađena je 2019. snimanjem filmova o lončarstvu i medičarstvu. Publici su predstavljeni svi filmovi.

Uz nositelje vještina koji su sudjelovali u filmovi, publika je mogla uživati i u dva izuzetna nastupa uživo. Krunoslav Lajtman je uz pratnju Martina Lajtmana na klaviru izveo vlastitu obradu pjesme „Večer“ Florijana Andrašeca, a Lea Šprajc je izvela jednu svoju autorsku pjesme te obradu pjesme Ivana Glavine iz Preloga.

Održavanjem ovakvih događaja Muzej Međimurja Čakovec radi na popularizaciji međimurske baštine, a posebno njenog nematerijalnog aspekta. Istup iz okvira muzejske zgrade ostvaren je i preko YouTube kanala MMČ-a na kojem se mogu u bilo koje doba i besplatno pogledati svi spomenuti filmovi.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">