U atriju održano predavanje Kristijana Petrovića o vješticama
Admin | 25. rujna 2020.

„Nečastive – povijest vještica od antike do danas“

Kada bismo bilježili samo lijepe i sretne stranice povijesti suzili bismo njezinu sliku na jedva zamjetljivu minijaturu. Povijest, nažalost, vrvi ružnim i nepoželjnim sadržajima, nerijetko i takvima od kojih nam se naježi koža, na čiji spomen ostajemo bez teksta, obrve nam se skupe, a oči izbulje od nevjerice. Kažemo - nažalost, ali znamo da je riječ o činjenicama koje ne bismo trebali skrivati, nego se s njima suočiti kako bi nas u etičkom i moralnom smislu nečemu poučile.

 

Jedna od ružnijih stranica te povijesti su optužbe protiv žena da su vještice, njihov progon, mučenje i spaljivanje. Čovjeku zastaje dah na spomen vremena - trajalo je to stoljećima! Zbog praznovjerja, neznanja i vjerskog fanatizma vrijeme od 1200-tih do 1700-tih obilježeno je stravičnom torturom nad ženama. Tek je dekretom carice Marije Terezije prestalo ovo nasilje.

I upravo se te ere i te žalosne povijesne epizode primio poznati varaždinski novinar i poznavatelj okultnog Kristijan Petrović. Njegovo elokventno, iznimno sadržajno, slikovito i svim mogućim podacima bogato predavanje u atriju palače Zrinskih u Čakovcu bilo je, unatoč koroni i epidemiološkim mjerama, iznimno dobro posjećeno i prihvaćeno. Publika je štošta saznala o „vješticama“, od maglovitih naznaka i prve pojave u vrijeme antičkog Egipta, Grčke i Rima preko srednjovjekovlja pa do novovjekovnog doba kada je uslijed naglog razvoja znanosti konačno nestala, nadajmo se zauvijek.

Predavanje je održano u srijedu 23.9.2020. povodom Međunarodnog dana europske baštine, prisustvovalo mu je 63 ljudi i za posjetitelje je bilo besplatno.

Sve čestitke Kristijanu, a publici hvala na posjeti!

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">