Otvorena izložba "Utvrda u žlici" - dokumentarna izložba o arheološkim iskapanjima na lokaciji Stari grad Čakovec
Admin | 29. rujna 2020.

Fotografije: Korina Ban, eMedjimurje

Nakon višegodišnjih arheoloških iskopavanja i geofizičkih istraživanja, u periodu od 2013. – 2018. godine, financiranih sredstvima Ministarstva kulture i Međimurske županije, u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec u petak, 25. rujna, otvorena je izložba pod nazivom Utvrda u srebrnoj žlici. Riječ je o dokumentarnom postavu koji objedinjuje rezultate i uvide do koji se došlo nakon sustavnih arheoloških radova na prostoru Staroga grada Čakovca. Njihova je svrha bila oblikovanje potpunije povijesne slike te lokacije kao i stvaranje objektivnije ocjene njezine sadašnje spomeničke vrijednosti. Postav izložbe donosi skup plakata i vizuala koji uz niz tekstova, fotografija, planova i povijesnih prikaza sadržavaju informacije o povijesti gradnje utvrde, tijeku arheoloških istraživanja te valorizaciji i interpretaciji njihovih rezultata.

 

Ukupna istražena površina iznosila je 410 četvornih metara, dok je površina obuhvaćena geofizičkim istraživanjima iznosila 6000 četvornih metara. Iskapanjima su otkriveni nepokretni arheološki nalazi iz razdoblja kasnoga srednjeg i novoga vijeka, a od najvažnijih je to stratigrafija zapadne kružne polukule čakovečkog burga, zapadnog bastiona peterokutne bastionske utvrde te opkopa i mosta na položaju sjeveroistočnog unutarnjeg opkopa. Pokretne su arheološke nalaze u najvećoj mjeri činili ulomci novovjekovnog keramičkog posuđa i pećnjaka, ali i posebni, uglavnom metalni nalazi od kojih se vrijednošću izdvaja prekrasan primjerak srebrne žlice s grbom plemićke obitelji Zrinski. Žlica je pronađena 2015. godine. Prema vrsti predmeta i materijalu izrade, predstavlja izuzetno rijedak i vrijedan predmet. Pretpostavlja se da je žlica bila osobno vlasništvo nekog od članova spomenute plemićke obitelji te kako datira u vrijeme druge polovice 16. ili početak 17. stoljeća.

Arheološke radove vodila je i njima koordinirala viša kustosica i voditeljica Arheološkog odjela Muzeja Međimurja Čakovec Branka Marciuš koja je na otvorenju izložbe podrobnije obrazložila njihov tijek, rezultate i vrijednost u arheološkom i povijesnom smislu.

Unatoč lošem vremenu događaju je nazočio velik broj ljudi, a izložbu je otvorila ravnateljica Maša Hrustek Sobočan.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">