Muzeju Međimurja Čakovec dodijeljeno posebno priznanje Hrvatskog muzejskog društva za projekt "Muzej za pogled 2019."
Admin | 22. listopada 2020.

Svečana dodjela Nagrada Hrvatskog muzejskog društva održana je u petak 16. listopada 2020. godine u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Dodijeljene su Nagrade za životno djelo i Godišnje nagrade projektima realiziranim u 2019. godini.

 

Ocjenjivački sud za dodjelu Nagrada HMD-a imao je težak zadatak izbora između 49 pristiglih prijava, ne samo zbog brojnosti prijava već i zbog njihove kvalitete, stoga su dodijeljena i Posebna priznanja.

Posebno priznanje u kategoriji za prevedeni pedagoško-edukacijski program u 2019. godini dodjeljeno je Muzeju Međimurja Čakovec za projekt „Muzej za pogled 2019. - pedagoško-edukativni projekt s djecom iz autističnog spektra“.

Koncept projekta kao i pripremu likovnih radionica osmislila je Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica i voditeljica odjela Likovne galerije MMČ. Projekt je pripreman i izvođen u suradnji s dr.sc. Jelenom Klinčević, kliničkom psihologinjom Psihologijskog centra Čakovec, koja je preuzela ulogu izrade nacrta operativne koordinacije s djecom i Udrugom Pogled iz Nedelišća te psihološki monitoring i moderaciju na samim radionicama. Projekt je rađen u suradnji s Udrugom Pogled iz Nedelišća (udruga za autizam). Suradnik - fotograf na projektu i autor završne izložbe fotografija bio je Marko Vučenik, fotograf iz Donje Dubrave.

Projekt je bio podijeljen na tri zasebne komponente:

1. Radionicu Miran kao kip, lijep kao slika (za djecu u spektru autizma) koja se održala unutar stalnog postava Likovne galerije 25. i 26.4.2019. Iz muzejskoga fundusa skulptura i slika odabrana su djela za koje smo smatrali da, osim likovno-pedagoških, ispunjavaju i neke važne preduvjete za psihološki rad, tako što omogućavaju emocionalni doživljaj, spoznajni proces, motoričko i senzoričko iskustvo prikladno za djecu u spektru autizma. Odabrana su umjetnički snažna djela za koja smo pretpostavili da mogu izazvati zanimljive emocionalne reakcije i misaonu refleksiju kod djece. S psihološke strane važno je što su djeca imala fizički dodir sa skulpturama, mogla su se slobodno kretati kroz prostor, promatrati, spontano asocirati i verbalizirati svoja zapažanja i doživljaje, igrati uloge, uživljavati se i imitirati umjetnine. Djeca su prepoznavala te emocije kod sebe i bila spremna pokazati tjelesnom pozom svoj doživljaj skulpture koji je zabilježen na fotografijama.
Cilj radionica: PAS (Poremećaji autističnog spektra) je ozbiljan poremećaj i zato je u ovakvom projektu trebalo vrlo odgovorno osmisliti svaki korak kako bi, u konačnici, djeci pružili poseban doživljaj i kreativno iskustvo koje će pamtiti, a njihovim roditeljima predah od obaveza i oplemenjujući kulturni sadržaj. Radi se o djeci i obiteljima koje to zaslužuju jer su zbog razvojnoga poremećaja u stalnoj utrci s vremenom, isključeni iz brojnih životnih sadržaja, naročito u području kulture.

2. Izložba fotografija s radionica Muzej za Pogled (završna prezentacija projekta)
Autor fotografija na izložbi bio je Marko Vučenik.
Autorica postava: Erika Nađ-Jerković, muzejska savjetnica i voditeljica odjela Likovne galerije
Mjesto: stalni postav Likovne galerije
Vrijeme trajanja izložbe: 6.12.2019. – 6.01.2020.

Na kraju je izdana i brošura projekta/katalog izložbe pod naslovom Muzej za POGLED 2019. čije su autorice tekstova: dr.sc. Jelena Klinčević i Erika Nađ-Jerković. Tisak publikacije financiran je sredstvima Grada Čakovca.

 

Na konferenciji za novinare, održane u srijedu, 21. listopada 2020. godine u Muzejskom informativnom centru u Čakovcu, o projektu Muzej za pogled 2019. i nagradi Hrvatskog muzejskog društva govorili su ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, muzejska savjetnica i autorica projekta Erika Nađ-Jerković, zatim stručna suradnica i koautorica projekta klinička psihologinja dr. sc. Jelena Klinčević te Mirna Jambrović, predsjednica Izvršnog odbora Udruge „Pogled“. Na primljenoj nagradi Muzeju su čestitali međimurski župan Matija Posavec i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Čakovca David Vugrinec.

U svom pozdravnom govoru ravnateljica Maša Hrustek Sobočan je istaknula:

Pozvali smo vas da s vama podijelimo zadovoljstvo dodijeljenom nagradom Hrvatskog muzejskog društva za naš projekt MUZEJ ZA POGLED. Projekt je stvoren i iniciran od strane MMČ-a, ali zasluge pripadaju i našim najbližim suradnicima: dr.sc. Jeleni Klinčević iz Psihologijskog centra Čakovec te Udruzi „Pogled“ iz Nedelišća. Kao vrijedan i perspektivan, projekt je prepoznao i Grad Čakovec pa je prigodna tiskana publikacija financirana njegovim sredstvima.

Projekt Muzej za pogled započeli smo 2018. godine na inicijativu naše muzejske savjetnice i voditeljice Likovne galerije MMČ-a Erike Nađ-Jerković. Erika je prepoznala potrebu muzejskog doprinosa u radu s posjetiteljima iz ugroženih skupina - djecom s poremećajima iz autističnog spektra. Zahvaljujući dr. Klinčević ideja je kreativno razrađena te je utvrđen metodološki pristup rada s djecom sa specifičnim potrebama. Godine 2018. projekt je od strane Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu prepoznat kao jedinstven u muzejskoj struci zbog rada sa specifičnom publikom s kojom se do sada muzeji nisu odvažili primiti u koštac. Bez obzira na specifičan i do sada nezabilježen način rada s muzejskom publikom, zahvaljujući ponajprije entuzijazmu i volji Erike Nađ Jerković, dr. sc. Jelene Klinčević i Udruzi Pogled iz Nedelišća projekt je priveden kraju te je rezultirao priznanjem koje smo 16. listopada 2020. dobili na Svečanoj dodjeli godišnjih nagrada Hrvatskog muzejskog društa u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Tog dana našli smo se u društvu 18 nagrađenih muzejskih projekata. Muzej za pogled nagrađen je u kategoriji pedagoško-edukativnih projekata. U registar muzeja u Republici Hrvatskoj upisano je ukupno 171 muzej. Naći se između nekolicine nagrađenih i prepoznatih nama je velika čast. Hrvatsko muzejsko društvo postoji 74 godine i biti izabran za njihovu nagradu veliki je prestiž na nacionalnom nivou u muzejskoj struci.

Zahvaljujem se Eriki Nađ-Jerković, dr. Jeleni Klinčević i Udruzi „Pogled“ na nesebičnom trudu koji su uložili u realizaciju Muzeja za pogled. Hvala i fotografu Marku Vučeniku, koji je volonterski odradio snimanje djece na muzejskim radionicama, a veliku zahvalu upućujem i Međimurskoj županiji koja podupire rad Muzeja te Gradu Čakovcu bez čije financijske potpore ne bismo mogli završiti projekt - kazala je, između ostalog, Maša Hrustek Sobočan.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA
 
:40px">