Kreće opremanje Muzeja nematerijalne baštine „Riznice Međimurja“ u Starom gradu Čakovec
Admin | 4. ožujka 2021.

Početkom svibnja Međimurje će dobiti suvremeni Muzej nematerijalne baštine pod nazivom „Riznica Međimurja“, a kako bi muzejski postav bio što atraktivniji, opremit će se inovativnim digitalnim prikazima, hiperrealističnim skulpturama povijesnih likova u tamnicama i povijesnim replikama oružja. Posjetitelji će se moći upoznati s umijećem izrade tradicijskih božićnih jaslica i tradicijskog nakita, moći će vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, repliku dravske šajke, a na vrlo atraktivan način upoznat će se i s legendom o zmaju Pozoju.

 

Opremanje muzeja većim dijelom povjereno međimurskim tvrtkama i umjetnicima.

Reljefe, makete te posebne likovne i grafičke obloge prostora Muzeja nematerijalne baštine, poput makete Starog grada i „drvo svijeta“ osmislit će mladi čakovečki akademski kipar Matija Filo u suradnji s muzejskim stručnjacima i aktivnim nositeljima vještina zaštićenog nematerijalnog dobra. Zadovoljstvo što je izazovan posao povjeren međimurskim rukama, istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, koja je sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i izvođačima potpisala ugovore o opremanju Muzeja nematerijalne baštine „Riznice Međimurja“ vrijedne 3.556.755,68 kuna.

„Nakon dvije godine opsežnog rada na građevinskoj obnovi fortifikacije Starog grada koju smo priveli kraju, slijedi opremanje unutarnjeg prostora budućeg muzeja. Uz potpunu građevinsku obnovu, odrađena je i statička sanacija fortifikacije, koja se pokazala iznimno važnom tijekom potresa koji su nedavno zahvatili naše područje. Drago mi je da smo priliku dali međimurskim tvrtkama, jer vjerujem da nas sve povezuje iskrena ljubav prema Starom gradu.“, poručila je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan dodavši da će ovo biti jedan od rijetkih muzeja u Hrvatskoj koji ne samo da prezentira nematerijalnu baštinu, već će biti prilagođen osobama s invaliditetom, a posebice slijepim i slabovidnim osobama.

Prilagodbu muzejskog postava slijepim i slabovidnim osobama napravit će tvrtka Tiflo Globus iz Čakovca koja će postaviti linije vodilje, taktilni plan prostora Muzeja, četverojezična audio deskripcija te natpise i mape na Brailleovom pismu. Obnovljene prostore bedema namještajem za muzejske eksponate opremit će tvrtka Primat-RD u suradnji s domaćom tvrtkom Sobočan interijeri.

Muzej će imati 11 hiperrealističnih skulptura povijesnih likova u prirodnoj ljudskoj veličini, 4 stilizirane biste, a posebno mjesto će zauzimati i tradicijska međimurska pokladna maska „pikač“. Također, izradit će se povijesne replike oružja, a za izradu spomenutih muzejskih eksponata bit će zadužena turska tvrtka Kalemzen Kultur Sanat.

„Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine najvrjedniji je i financijski najteži projekt ulaganja u kulturnu baštinu ikada na području Međimurske županije, ali i projekt koji se suočavao s mnogim izazovima, a koje su uspješno savladali djelatnici Muzeja Međimurja, Međimurske županije, REDEA-e i Turističke zajednice Međimurske županije. Zahvaljujući ovom projektu bit će prikazane mnoge dosad neispričane priče, legende i tradicija Međimurja. Novi muzej dostojno će obogatiti ponudu naše županije i pozicionirati Međimurje kao nezaobilaznu kulturno-turističku destinaciju.“, kazao je župan Matija Posavec. Projekt vrijedan 40.802.742,56 kuna sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj u udjelu od 85%, dok je preostali iznos izdvojila Međimurska županija, koja je izdvojila i dodatna sredstva i za troškove statičke sanacije.

Projektom će se rekonstruirati fortifikacija i revitalizirati u suvremeni Muzej s edukativnim sadržajima vezanim uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine u više muzejskih jedinica, koje će se odnositi na tradicijska umijeća, jezik i glazbu, međimurske mitove i legende, povijesni razvoj kompleksa Starog grada kroz stoljeća, povijest obrane i razvoja oružja i oprema te zatvorenike u fortifikaciji uz inovativne muzejsko-prezentacijske tehnologije. U Muzeju će također biti suvenirnica, edukativni sadržaji koji se vežu uz očuvanje nematerijalne kulturne baštine i uređeni kafić.

Ostvarenjem zacrtanog cilja očekuje se oblikovanje novog sloja muzejske publike promoviranjem otvorenosti muzeja prema lokalnoj zajednici u kojoj djeluje, promicanje koncepta materijalne i nematerijalne kulturne baštine u javnosti širokim spektrom edukativnih i popularnih programa kao i obogaćivanje kulturno-turističke ponude Međimurske županije, Sjeverozapadne Hrvatske te centralne Europe kojoj Međimurje gravitira.

Autor fotografija: Davor Žerjav

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA