Radionice izrade tradicijskoga glinenog posuđa na lončarskom kolu u Muzeju Međimurja Čakovec
Admin | 22. ožujka 2021.

U sklopu projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine tijekom mjeseca ožujka i travnja 2021. godine održat će se tri ciklusa demonstracijskih radionica vezanih uz lokalna umijeća.

 

Riječ je o sljedećim radionicama:

  1. Radionica izrade tradicijskoga glinenog posuđa na lončarskom kolu
  2. Radionica izrade čipke na batiće
  3. Radionica izrade suvremenih keramičkih proizvoda.

Prvi ciklus radionica: Upoznavanje vještine izrade tradicijskoga glinenog posuđa na lončarskom kolu pod vodstvom Đurđice Horvat održat će se od 22. do 27. ožujka 2021. u Muzejsko-informativnom centru (MIC) Muzeja Međimurja Čakovec.

Đurđica Horvat („Domaća radinost Horvat“) jedna je od ukupno trojice nositelja kulturnoga dobra Tradicijskoga lončarstva na području sjeverozapadne Hrvatske upisanih u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske pod brojem Z-3618, a da potječe iz Međimurja. Osim nje, nositelji su i Lovro Pergar iz Zasadbrega i Graditeljska škola iz Čakovca.

Đurđica Horvat (rođ. 16. ožujka 1958.) potječe iz poznate lončarske čakovečke obitelji Lesjak, a lončarski zanat učila je uz svojega djeda Ivana Lesjaka boraveći u radionioci od malih nogu. Profesionalno se lončarskim zanatom bavi od svoje 18. godine. Vodila je svoj vlastiti obrt „Terakota“ koji je bio prepoznatljiv u Međimurju, ali i diljem Hrvatske. Sa suprugom Antunom Horvatom otvorili su zajednički „Domaću radinost Horvat“ i izrađivali su oslikane minijature tradicijskoga međimurskog posuđa kao suvenire. Uz to su održavali i demonstracijske radionice za djecu i turističke grupe na svojem posjedu u Svetom Urbanu u prekrasnom prirodnom okruženju. Suprug je nažalost preminuo, pa obiteljsku tradiciju dalje odražava sama.

Radionice su teorijske i praktične s naglaskom na lokalnom specifičnom umijeću izrade predmeta, a svaki će polaznik izraditi svoj vlastiti personalizirani suvenir koji će ponijeti kući.

Radionice od ponedjeljka do petka zbog epidemioloških su mjera organizirane za rad s unaprijed dogovorenim skupinama, a na radionicu u subotu, 27. ožujka 2021. u 10.30 h, ulaz je slobodan, ali je broj sudionika ograničen. Prijave se primaju na e-adresu: ines.virc@mmc.hr

Veselimo se susretu!

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA