Održane radionice izrade čipke na batiće
Admin | 26. travnja 2021.

U sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ od 12. do 17. travnja 2021. godine održan je drugi ciklus demonstracijskih radionica vezanih uz lokalna umijeća, „Radionice izrade čipke na batiće“ pod vodstvom Nade Mance u Muzejsko-informativnom centru (MIC) Muzeja Međimurja Čakovec.

 

Nada Mance je uz Udrugu Svetomarska čipka jedna od nositeljica kulturnoga dobra „Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije“. Rođena je 8. rujna 1948. u Maloj Subotici. U OŠ Sveta Marija radila je 39 godina. Godine 1995. slučajno je saznala da se u Svetoj Mariji i okolnim selima izrađivala čipka na batiće čija je namjena bila korištenje u narodnoj nošnji – međimurska poculica i pravokutne trake za oglavlja u bilogorskoj nošnji. Krenula je u istraživanje jer se o čipki u to vrijeme nije znalo gotovo ništa. Svoje je radove – replike čipke – izlagala na brojnim izložbama, vodila je radionice u Lepoglavi, Ozlju, Pagu, Ivanić Gradu, Knjižnici Čakovec...

Nadine poculice poznate su i cijenjene širom svijeta, pa je tako operna pjevačica i primadona Mihoko Shirakawa, supruga negdašnjeg veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj, u prijestolnici Japana Tokiju izvela je pjesmu „Fala“, odjevena u šestinsku nošnju s međimurskom poculicom na glavi!

Međimurska poculica za koju je Nada Mance dobila i oznaku „Izvorno hrvatsko“ i dalje putuje svijetom pronoseći ljepotu narodnog umijeća iz Međimurja.

Radionice su bile teorijske i praktične, a svaki polaznik morao je sudjelovati na svih pet radionica kako bi izradio svoj vlastiti personalizirani suvenir koji će ponijeti kući.

Fotografije govore više od riječi što se sve i kako se radilo!

Hvala svim polaznicima radionica i gospođi Nadi Mance, voditeljici radionica!

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA