Manifestacija "Mali školski kustosi"
Admin | 29. listopada 2021.

„Mali školski kustosi“ projekt je Muzeja Međimurja Čakovec koji je Ministarstvo kulture i medija uvrstilo u svoj nacionalni program „Dani europske baštine 2021.“

 

Pripreme za ovogodišnju muzejsku manifestaciju Mali školski kustosi prošle su u znaku pandemije Covida 19, pa se u jednom trenutku postavilo pitanje hoćemo li je uopće održati ili ćemo, pritisnuti okolnostima, na koncu ipak odustati. Odustajanje je povlačilo za sobom problem opravdavanja već prispjelog novca od Ministarstva kulture, a ustrajati na održavanju značilo je otvoriti problem načina realizacije s obzirom na obvezu poštivanja epidemioloških ograničenja. Nakon razmatranja različitih mogućnosti i promjene već donesenih i dogovorenih odluka, priredba je ipak održana te uspješno privedena kraju.

Da čitatelje malo podsjetimo, „Mali školski kustosi“ je muzejska manifestacija koja se u MMČ-u održava više od deset godina, pa stoga zaslužuje pridjevak tradicionalna. Učenici viših razreda osnovnih škola biraju neke manje domaće stare predmete te se uz pomoć svojih mentora (učitelja povijesti) pripremaju za njihovo javno predstavljanje pred odabranom publikom, sve u maniri pravih muzejskih kustosa. Tako je do sada predstavljeno pedesetak predmeta od kojih izdvajamo: krnička, lopar, greblica, set od kamenine, zipka, mlinček za mljevenja maka, zemljani cedilnik, drveni lagvek, raspelo, šprudlin, tiblica, stara mišolovka, nadstoljnjak, mašina za delati cukore, guzanjka, škorije za losi, pegla, stara putovnica, žačka, korpa, rifljača, maslenka, stara petrolejska lampa, šivača mašina, ratna medalja cara Franje Josipa, kovanica od pet austrijskih kruna iz 1900. godine, set za uređivanje i mnogi drugi. U tih desetak godina obradili smo i nekoliko organizacijski vrlo zahtjevnih manifestacija poput štrigovskog gostovanja, običaja sestrinstva u Domašincu i potočnoga prala u Gardinovcu.

Cilj priredbe je pobuditi osjećaj odgovornosti prema starim predmetima, ukazati na potrebu njihova čuvanja i njegovanja te učvrstiti vjerovanje da stari predmet nije tek beskorisna i bezvrijedna starina, nego da svaki ima svoju priču iza koje stoje ljudi. A ti ljudi su naši roditelji, djedovi i bake, pa kroz odgovoran odnos prema starim predmetima iskazujemo poštovanje i prema njima samima. Zamislite samo da negdje u dvorištu nogom šutnete neki stari predmet, ne znajući da je on dio djetinjstva i mladosti vašeg djeda ili bake te da oni na njega gledaju drugačijim očima nego vi. Bi li to bilo u redu? Ne biste li se posramili da oni promatraju taj prizor i blago vam prigovore? Možda se tu negdje krije i razlog zašto su djeca, učitelji i roditelji prepoznali Male školske kustose kao „svoju“ priredbu. Ako je to tako onda MMČ s njom nije pogriješio, pa Mali kustosi zaslužuju epitet uspješne muzejske manifestacije koja bi se mjerodavnim službama Republike Hrvatske mogla predložiti kao dio nacionalnog izvanškolskog programa.

Zbog spomenutih organizacijskih poteškoća, ove su godine u realizaciji manifestacije sudjelovale samo tri osnovne škole: OŠ Jože Horvata Kotoriba sa tri kustosa, II. OŠ Čakovec i OŠ Štrigova s jednim. Prijašnjih godina prijavio se puno veći broj škola, pa tim veću zahvalnost dugujemo ovogodišnjim sudionicima na odvažnosti prijave - bez obzira na otežane okolnosti. Vrijedi stoga i ovom prigodom spomenuti njihova imena: kotoripske kustose pripremila je i vodila učiteljica povijesti Romina Volar. Njezinu ekipu činili su Sara Matulin koja je predstavila stari pisaći stroj znakovita naziva Corona; Lovro Erdelji govorio je o „mašini za vitre“, a Gabrijel Dolenec je otvorio zanimljivu priču o drvenoj igrački pod nazivom „cujzek“. Drugu OŠ Čakovec zastupala je učenica 6. razreda Sara Krčmar. Ona se s temom „mala vaga na oprugu“ predstavila putem video zapisa, a za ulogu male kustosice pripremila ju je prof. Snježana Odak Hrkač. Zanimljiva je bila i štrigovska ekipa na čelu s prof. Anitom Škvorc Branda koja je Matiju Horvata, učenika sedmog razreda OŠ Štrigova pripremila za predstavljanje „babice“, iliti stolića za klepanje kose. Na predstavljanju starih predmeta, koje je održano u Muzejskom informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec posebno povjerenstvo, sastavljeno od muzejskih djelatnika, pažljivo je saslušalo sva izlaganja te podijelilo diplome, zahvalnice i darove. Zahvalnicu je primila i učiteljica OŠ Jože Horvata Kotoriba Romina Volar za poseban doprinos u pripremi i organizaciji Malih školskih kustosa tijekom niza godina unazad.

(Zlatko Bacinger)

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA