Održan VII. međunarodni Zrinski Festival
Admin | 12. rujna 2022.

Događanja u Muzeju Međimurja Čakovec

U sklopu VII. međunarodnog Zrinski Art Festivala, Muzej Međimurja Čakovec bio je domaćin dviju izložbi, performansa u atriju, ciklusa kiparskih radionica, predstavljanja stripa i promocije zbirke poezije.

 

Tema ovogodišnjeg Zrinski Art Festivala bila je SVJETLO I SJENE - tema koja pogađa duboko u sav vidljivi (svjetlo) i nevidljivi (sjene) svijet. Pritom su svjetlo i sjene dio moguće problematike svih kreativnih umjetničkih vrsta: od slikarstva i fotografije do stripa i kolaža; od skulptura i reljefa do prostornih instalacija; od videa, filma, animacija do performansi, kazališnih predstava, kazališta sjena, plesa i glazbe, te ambijentalne (geo-art, ili earth-art) umjetnosti. Zrinski Art Festival sve ih je objedinio i u pregršt umjetničkih događanja u 4 dana trajanja, od četvrtka 8. 9. – nedjelje 11. 9. 2022., posjetiteljima pružio intenzivan umjetnički doživljaj.

U petak 9. rujna 2022. u 18 sati u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja otvorena je Izložba fotografija članova Sekcije za fotografiju Hrvatske udruge umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) pod nazivom SVJETLO I SJENE. Izlažu: Janko Belaj, Saša Ćetković, Nina Đurđević, Hrvoje Grgić, Lorna Kijurko, Damir Klaić, Iva Lulić, Anto Magzan, Mario Majcan, Miro Martinić, Alan Matuka, Ratko Mavar, Zoran Osrečak, Zaneto Paulin i Mario Periša. Izložba ostaje otvorena do 30. rujna 2022. godine. Na otvorenju izložbe govorili su likovna kritičarka i kustosica izložbe Branka Hlevnjak, predsjednik Sekcije za fotografiju ULUPUH-a Janko Belaj te ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan Iz predgovora Branke Hlevnjak u katalogu izložbe saznajemo kako su se na poziv ovogodišnjeg Zrinski Art Festivala da se fokus razmišljanja i kreacija usmjeri na svjetlo i tamu, otvorile autorima fotografima brojne mogućnosti različitog, uvijek autorski obilježenog pristupa ovoj poticajnoj temi. Katkad to su jaki kontrasti snimljenih prizora, katkad doslovne igre svjetla i sjena, jedne od omiljenih i nepresušnih tema još od početaka moderne fotografije dvadesetih godina dvadesetog stoljeća. Varijacije na tu temu igre neobičnosti i iznenađenja, nastaju s predmetnim aranžmanima, ili su dio snimljenih urbanih ili prisnih ugođaja i prizora koji su u rasponu od erotike do autobiografija, portreta ili kulturnih zbivanja. Koliko fotografa toliko i raznolikih zapisa te slikovite i duhovite igre, bilo iz visokog rakursa ili sasvim niskog, sjene će se rado poigrati na tu temu.

Izložba ostaje otvorena do 30. 9. 2022. u Multimedijalnoj dvorani Riznice Međimurja.

Istu večer sat kasnije, u 19 h Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je skupna izložba konceptualnih umjetnika pod nazivom LIGHT & SHADOW. Izlažu: Marijan Mirt, Ivana Mrčela, Ranko Ajdinović, Filip Novak, Dušan Vugrinec Vugi, Korana Gjalski Filipović, Iva Ružić, Arjun Šardi Puri, Diana Nazor Čorda, Brane Širca, Mirjana Drempetić Hanžić, Vesna Špoljar, Doroteja Cerovec, Nives Kocijan, Helena Hlišć. Izložbu su otvorile ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan i kustosica izložbe Branka Hlevnjak.

Izložba ostaje otvorena do 25. 9. 2022. u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec.

Večer je završila performansom „Kralj Sunca“ kojeg je izveo Piceferaj iz Splita.

Uz izložbe i performans u prostorijama Muzeja Međimurja kroz četiri dana održavale su se i kiparske radionice pod nazivom „EKSPERIMENT DUŠE“. Voditelji radionica bili su Arpad Slančik i Blanka Klaić. Polaznici su radili odljeve svojih lica i zatim ih pretvarali u staklo. Izložba radova polaznika kiparske radionice Eksperiment duše otvorena je u nedjelju 11. rujna 2022. u 17. 30 sati.

U nedjelju 11. 9. 2022. u Multimedijalnoj dvorani održane su i promocije zbirke poezije „NEURA“ Siniše Kolarića te predstavljanje stripa „BEZ BRKOVA“ Davora Schunka.

Višegodišnja suradnja Zrinski art festivala i Muzeja Međimurja Čakovec već je uhodana praksa i svake godine dobiva nove konture koje oplemenjuju naš muzej, a Festivalu pružaju sve prepoznatljiviji identitet. Umjetnički direktor festivala je Damir Klaić Ključ.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA