Noć muzeja 2023. u Muzeju Međimurja Čakovec
Admin | 16. siječnja 2023.

Tema: Muzeji su važni

Vrijeme događanja: petak 27. siječnja od 9 do 01
Slobodan ulaz za sve građane: 18 – 01
Mjesto događanja: stalni postavi Riznice i palače Staroga grada Zrinskih; Izložbeni salon, Multimedijalna dvorana i Muzejsko-informativni centar.
Napomena: Posjet svim stalnim i izložbenim postavima u Noći muzeja je besplatan u terminu od 18 do 01 sat.

 

Za tradicionalnu međunarodnu manifestaciju Noć muzeja, koja će ove godine će biti održana u petak 27. siječnja, međimurski muzealci već se uvelike pripremaju. Osim besplatnog razgledavanja svih muzejskih i izložbenih muzejskih postava u vremenu od 18 do 01 sat u čakovečkom muzeju će tijekom dana bit će organizirani još neki zanimljivi događaji. Spomenimo ih poimence: dvije dječje muzejske radionice na temu „Zvukovi oko nas“ u prijepodnevnim satima, službeno otvorenje Noći muzeja uz otvorenje Izložbe radova pristiglih s likovnog natječaja na temu „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“, otvorenje izložbe radova učenika Gospodarske škole Čakovec te predavanje na temu novijih arheoloških istraživanja brončanog doba u Međimurju.

DETALJAN PROGRAM NOĆI MUZEJA 2023. U MMČ:

 

1. Muzejska radionica Zvukovi oko nas

Uzrast djece: 3. – 4. razred osnovnih škola
Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja
Voditeljice: Melita Sambolek, prof. Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec
Vrijeme održavanja (u dva termina): 10,00 do 11.30 sati; 11.30 do 13.00

Radionica za učenike 3. i 4. razreda osnovnih škola. Djeca kroz igru i pokuse uče kako nastaje zvuk i kako ga čujemo. Pomoću digitalnih alata prezentira se kako nastaje zvučni val i kako glasan zvuk može biti. Uz jednostavan pribor djeca će napraviti različita jednostavna glazbala. Povezat će fizičke koncepte o zvuku s nastankom glazbala i uređaja za reprodukciju zvuka te potražiti izloške vezane za zvuk u Muzeju.

 

2. Otvorenje Noći muzeja uz otvorenje Izložbe radova pristiglih s likovnog natječaja na temu: „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“

Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana MMČ-a
Vrijeme održavanja: 18.00 – 18.30 sati

U Izložbenom salonu našeg muzeja je 16. prosinca otvorena arheološka izložba pod nazivom „Na raskrižju promjena – Međimurje u brončanom dobu“. Postav je otvoren do 5. veljače pa će se moći razgledati i tijekom Noći muzeja. Na natječaju su mogli sudjelovati djeca i učenici u dobi od šest do 18 godina. Tema natječaja je brončanodobni nakit, a tehnika izrade žica. Radovi će izloženi u Multimedijalnoj dvorani Muzeja, a najbolji i nagrađeni

 

3. Otvorenje izložbe radova učenika Gospodarske škole Čakovec pod nazivom „U potrazi za idejama: GŠČ@MMČ“

Mjesto održavanja: Muzejski informativni centar MMČ-a
Vrijeme održavanja: od 18.30 do 01.00 sat

Učenici izlažu radove koji su nastali kao rezultat sudjelovanja Gospodarske škole Čakovec na radionicama u Muzeju Međimurja Čakovec, a nagrađeni su na brojnim izložbama.

 

4. Predavanje na temu novijih arheoloških istraživanja brončanoga doba u Međimurju

Mjesto održavanja: Multimedijalna dvorana Riznice Međimurja
Predavačice: : konzervotorice i arheologinje Hrvatskog konzervatorskog zavoda iz Zagreba Lea Čataj i Marijana Krmpotić
Početak predavanja: u 19.00 sati

Novija arheološka istraživanja, koja je u posljednjih desetak godina proveo Odjel za kopnenu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, omogućila su bolje poznavanje načina života brončanodobnih zajednica na području Međimurja. Predavanje će obuhvatiti najvažnije arheološke lokacije brončanodobnih kultura u Međimurju: Šenkovec, Nedelišće, Turčišće...

 

5. Besplatan razgled svih stalnih i izložbenih postava za posjetitelje

Muzej Međimurja Čakovec: svi postavi u palači i Riznici; Multimedijalna dvorana; Muzejski informativni centar; Izložbeni salon (izložba Na raskrižju promjena – Međimurje u brončano doba.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA