Zatvoren stalni postav kulturno-povijesnih zbirki
Admin | 18. siječnja 2023.

Kulturno-povijesni odjel obrađuje kulturno-povijesnu građu umjetničkih predmeta od 15. do 20. stoljeća, a grupirani su unutar 15 muzejskih zbirki. Muzeji su izuzetno značajni nositelji lokalne kulturne baštine, što je prepoznato i od strane građa koji su kroz akvizicije obogačivali muzejski fundus, čime se produbila vrijednost i suradnja Muzeja i građanstva - svjesni da predmeti kulturno-povijesne baštine dobivaju pravu vrijednost tek kada su u Muzeju, izloženi u stalnom postavu ili pak na povremenim izložbama kroz stručnu obradu. Stoga je vrlo značajna ta uzajamna komunikacija u prenošenju osnovnih informacija darivatelja i otkupitelja te ekspertizi i stručnoj obradi kustosa što pridonosi boljem upoznavanju vlastite kulture, obogaćivanje iste te zajedničkoj brizi o baštini.

 

Muzeja Međimurja Čakovec smješten je u renesansno-baroknoj palači koja je od 1965. godine novi dom muzejskih predmeta. Dugi niz godina II. kat palače krasili su umjetnički predmeti kulturno-povijesnih zbirki. Mnogi posjetitelji su se divili stilskoj raznolikosti, umjetničkoj ljubavi s kojom su predmeti izrađeni, činjenici da su oni bili korišteni, pohranjeni u Muzeju, a u očuvanom stanju izloženi. Zahvaljujući sakupljačkoj djelatnosti u vidu darovanja i otkupa, fundus je u konstantnom porastu. Naravno, to dovodi do najvažnijeg pitanja, pohranjivanja muzejskih predmeta te mogućnosti njihove izloženosti. Ipak nije samo to bitan faktor. Potreban je adekvatan i statički siguran prostor za čuvanje. Kako palače svojom gradnjom seže u renesasno i barokno razdoblje, nažalost potrebno je shvatiti da sve ima svoj vijek trajanja. Zbog lošeg stanja krila palače i ovog puta Muzej je postupno skidao postav i smanjivao opseg zavičajne povijesti.

Unatrag pet godina, kulturno-povijesno odjel zadesile su dvije velike seobe koje su rezultirale trajnim pohranjivanjem muzejskih predmeta u čuvaonice. Prva velika seoba predmeta iz stalnog postava u čuvaonice dogodila je 2017. godine kada su započeli su građevinski radovi, odnosno rekonstrukcija nosivih zidova I. i II. kata JZ krila palače. Kompletno krilo činilo je postav Sakralne zbirke, Zbirke ljekarništva i medicine, Zbirka tiskarstva te postav građanske sobe 19. stoljeća. Riječ je bilo o ukupno 1399 predmeta koji su pohranjeni u čuvaonicama Odjela.

Do 2020. godine posjetitelji su imali mogućnost vidjeti preostali dio baštine. No, 2020. i 2021. godine bile nezahvalna za sve, pa tako i za našu muzejsku građu. Što od posljedica COVID-a, što od posljedice potresa s epicentrima na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije. Spomenuto je rezultiralo provedbom mjere zaštite kulturne baštine oštećene u potresima s 2020. i 2021. godine. Radi se o izradi projekta statičke sanacije dvaju krila palače koja su u potresu zadobila oštećenja u području stropova i zidova II. kata te stropova i zidova I. kata koji je u tijeku. Iz tog razloga stalni postav Kulturno – povijesnog odjela na SZ i SI krilu II. kata za posjetitelje je trajno zatvoren. U siječnju 2021. i rujnu 2022. godine predmeti iz stalnog postava postupno su pohranjeni u čuvaonicama unutar palače Starog grada, gdje će ostati sve do završetka građevinskih radova i realizacije budućeg novog Stalnog postava. Riječ je o ukupno 1023 predmeta iz sljedećih Zbirki: Memorijalna zbirka Slavenski, Zbirka cehalija, Zbirka fotografija, negativa i fotografskog pribora, Zbirka tekstila, mode, nakita i osobnog pribora, Zbirka namještaja, rasvjete, ogledala i satova, Zbirka posuđa, Zbirka slikarstva, skulpture i kamenih spomenika, Zbirka industrijskih predmeta i metala, Zbirka tiskane građe i dokumenata, Zbirka medicine i ljekarništva.

Tijek selidbe nije bio lak pothvat. Predstojalo mu je puno promišljanja na koji način te gdje pohraniti muzejski predmet, uspostaviti dobru komunikaciju i koordinaciju između kustosa i tehničkog osoblja Muzeja. Najbitnija stavka svakako je manipulacija građom. Srećom, nismo selili građu u dislocirane prostore, već u prostore unutar palače. Što je svakako bitno za predmete koji je mjesto blizu stručnog osoblja koje redovno prati i vodi brigu o stanju muzejskih predmeta te bilježi eventualne promjene.

Ovom selidbom skinuti je kompletan postav kulturne povijesti. Zaključno s 2022. godinom i revizijom stanja, u čuvaonicama kulturno povijesne zbirke pohranjeno je preko 6066 muzejskih predmeta. Vjerujemo da javnosti nedostaje taj dio međimurske kulturne baštine te da postoji razumijevanje za ovaj dugotrajan pothvat koji očekuje muzealce, novi budući stalni postav u Palači.

Tajana Vidović, kustosica kulturno-povijesnih zbirki

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA