Sudjelovanje na konferenciji "Baština u funkciji turizma" u Pleternici
Maša Hrustek Sobočan | 30. rujna 2024.

Povodom Svjetskog dana turizma 27.9.2024. u Interpretacijskom centru Muzej bećarca u Pleternici održana je konferencija “Baština u funkciji turizma” koja je okupila ključne dionike iz područja baštine s ciljem istraživanja kako interpretacija doprinosi očuvanju i promociji kulturnih i prirodnih resursa s posebnim naglaskom na turistički segment.

 

Konferencija je imala za cilj predstaviti stručnjake i praktične primjere koji prikazuju kako interpretacija može služiti kao ključni alat za očuvanje prirodne i kulturne baštine.

Okupljeni su brojni predavači i sudionici iz zemlje i inozemstva, a o njenom značaju više je rekla ravnateljica JU Pleternica Jasna Hoffmann: “Tema nam je prirodna i kulturna baština, odnosno, kako našu baštinu staviti u funkciju turizma. Imamo vrhunske predavače iz područja prirodne i kulturne baštine, ljude koji najbolje na svojim primjerima mogu reći kako oni to rade u svojim institucijama.

Kao pozivni predavač izlagala je i ravnateljica našeg Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan s predavanjem na temu: Muzej Međimurja Čakovec - transformacija izgleda i rada u muzej za 21. stoljeće". Prepoznat kao primjer dobre prakse, naš čakovečki Muzej poslužio je na konferenciji kao odličan primjer upravljanja kulturnom baštinom. Iako turizam Muzeju Međimurja nije primarna djelatnost niti jedini cilj, već su to aktivnosti prikupljanja, stručne i znanstvene obrade te prezentacije građe koja prezentira zavičajnu baštinu Međimurja, ne može se opovrgnuti da Muzej itekako danas doprinosi atraktivnosti grada Čakovca za turiste te razvitku kulturnog turizma Međimurja.

Konferencija je održana u Interpretacijskom centru Muzej bećarca, a organizatori su bili Javna ustanova Pleternica i Grad Pleternica. Zahvaljujući ovakvim stručnim konferencijama stručnjaci istih branši dobivaju priliku povezivati se, razmjenjivati iskustva i nove ideje.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA