Arheološki odjel
Numizmatička zbirka

Numizmatička zbirka broji preko 5000 primjeraka novca, kojeg prema vremenu nastanka možemo podijeliti na rimski carski, srednjovjekovni i novovjekovni.

Najstariji novci u zbirci su slučajni nalaz srebrnog denara Gaja Julija Cezara iz sredine 1. st. pr. Kr. te brončani dupondiji rimske carice Mesaline i cara Nerona iz sredine 1. stoljeća pronađeni tijekom arheoloških istraživanja rimskog groblja u zaseoku Trnovčak. Od ostalog antičkog novca spomenimo pet srebrnih denara slučajno pronađenih u okolici Svete Marije, od kojih je najstariji ujedno i rijedak primjerak novca posljednjeg Flavijevca cara Domicijana, kovan u Rimu 79. godine. Tijekom višegodišnjih sustavnih istraživanja rimskog nalazišta u Svetom Martinu na Muri pronađeno je najviše primjeraka novca s arheološkim kontekstom iz razdoblja 3. i 4. stoljeća. Najvrjedniji pak je slučajni nalaz pronađen 1992. godine u Peklenici, kada je terenskim pregledom arheologa sakupljeno 614 komada brončanog novca iz 4. stoljeća.

Iz vremena srednjega vijeka Numizmatička zbirka čuva skupni nalaz ili ostavu novca, slučajno pronađenu prilikom građevinskih radova u čakovečkom naselju Jug. Radi se o 846 komada tzv. frizaških pfeniga ili frizatika iz vremena od prve polovice 12. do sredine 13. stoljeća. Više komada kasnosrednjovjekovnog i novovjekovnog novca, među kojima se ističe srebrni denar hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. iz 14. stoljeća, pronađeno je i prilikom višegodišnjih sustavnih arheoloških istraživanja kompleksa pavlinskog samostana u Šenkovcu. Najbrojniji pak je novac Numizmatičke zbirke onaj iz razdoblja novoga vijeka, a zastupljen je primjercima iz gotovo svih europskih, ali i ostalih svjetskih država.

voditeljica zbirke: Branka Marciuš, viša kustosica
porijeklo: arheološka istraživanja, otkup, poklon
vrsta predmeta: metalni novac, papirne novčanice

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA