Arheološki odjel
Zbirka antičke građe

Zbirka antičke građe sadrži predmete rimske provenijencije iz rimskog carskog razdoblja te pripada vremenskom okviru od 1. do 5. stoljeća. Predmeti su prikupljeni tijekom arheoloških istraživanja od 1964. godine do danas, a dio građe otkupljen je ili poklonjen kao slučajni nalaz.

Većina predmeta iz Zbirke pronađena je tijekom arheoloških istraživanja dva najveća nalazišta: Svetog Martina na Muri i Trnovčaka. Tijekom višegodišnjih sustavnih arheoloških istraživanja područja Svetog Martina na Muri pronađeno je mnoštvo vrijedne pokretne i nepokretne arheološke građe koja ukazuje na pretpostavku da je na lokaciji današnjeg sela postojao rimski grad Halicanum.

Od pokretne građe spomenimo raznoliko keramičko posuđe (lonci, zdjele, tanjuri, čaše, tronožne zdjele, poklopci), uljanice, terru sigillatu (luksuznu reljefnu glaziranu keramiku), dijelove nošnje (fibule, pojasni jezičci) te različite metalne predmete (noževi, ključevi, čavli, pincete, britve, sjekire).

Kao cjelina izdvajaju se nalazi otkriveni arheološkim istraživanjima rimskoga groblja noričko-panonskoga kulturnoga kruga u zaseoku Trnovčak nedaleko Železne gore. Uz keramičko posuđe, novac i fibule kao grobni prilozi pronađeni su i vrijedni primjerci uvoznog italskog umjetničkog obrta (staklene urne, zlatna triangularna naušnica s akvamarinom) koji otkrivaju vremenski raspon pokapanja od druge polovice 1. do sredine 2. stoljeća.

Zbirka čuva i nekoliko primjeraka kamenih spomenika, a kao značajnije možemo izdvojiti: dva kamena žrtvenika posvećena božanstvu Mitri iz šljunčare Poleve, žrtvenik bogu Jupiteru iz Svetog Martina na Muri te nadgrobnu ploču s nalazišta Stari grad Čakovec.

Od neprocjenjive je vrijednosti nekoliko slučajnih metalnih nalaza. To su srebrni vrč s tragovima pozlate i konjanička kaciga iz Donjega Vidovca, brončana kaserola iz Vularije, kipić Herkula iz Komparije nedaleko Goričana te brončani pupak okruglog konjaničkog štita iz okolice Peklenice.

voditeljica zbirke: Branka Marciuš, viša kustosica
porijeklo: arheološka istraživanja, otkup, poklon
vrsta predmeta: keramičko posuđe, uljanice, stakleno posuđe, dijelovi nošnje, nakit, kućni uporabni predmeti, oruđe, opeka, oružje i vojna oprema, metalni predmeti građevinske namjene, arhitektonska plastika, kameni spomenici

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA