Arheološki odjel
Zbirka srednjovjekovne građe

Zbirka sadrži predmete iz razdoblja ranog, razvijenog i kasnog srednjeg vijeka koji pripadaju vremenskom okviru od 7. do 15. stoljeća. Predmeti su uglavnom prikupljeni tijekom arheoloških istraživanja od šezdesetih godina prošlog stoljeća do danas, a manji dio građe otkupljen je ili poklonjen kao slučajni nalaz.

Najstariju građu čine ranoslavenski nalazi pronađeni 2004. godine na nalazištu Stara Ves nedaleko sela Strahoninec. Riječ je o keramičkom posuđu apsolutno datiranom metodom radioaktivnog ugljika u sredinu 7. stoljeća, a među ostalim nalazima izdvaja se rijedak nalaz amuleta od gorskog kristala.

Nešto mlađu cjelinu grobnih nalaza s kraja 8. i početka 9. stoljeća čine oni pronađeni tijekom iskopa šljunka na šljunčari nedaleko Preloga. To su primjerci oružja (bojni nož, bojna sjekira, vršci strelica), konjske i konjaničke opreme (konjske žvale, stremeni) te karakteristično ranosrednjovjekovno keramičko posuđe.

Raznolik nakit iz 11. stoljeća tzv. bjelobrdske kulture pronađen je tijekom arheoloških istraživanja groblja u Svetom Jurju u Trnju. Uz raritetni primjerak zvjezdolikog privjeska, otkrivena je i srebrna naušnica grozdolikog oblika, ogrlice s perlicama od poludragog kamenja i školjaka te brojni primjerci srebrnih sljepoočničarki i prstenja.

Kasnosrednjovjekovnom razdoblju pripada građa s Gradišća kod Nedelišća i nalazišta crkve sv. Mihovila u Mihovljanu. Mihovljanske nalaze čini gotička arhitektonska plastika crkvenog prostora (kustodija, rebra svodova, doprozornici i kružišta prozora, stupovi i polustupovi, dovratnici, pete rebara svodova i konzole), a nalazi Gradišća su naseobinskog karaktera (razni oblici keramičkog posuđa, pećnjaci, oruđe, oružje). Kao posebni nalazi s Gradišća izdvajaju se srebrni prsten pečatnjak s tragovima pozlate te nalaz keramičke igračke, konjića.

Od slučajnih nalaza spomenimo primjerak spate ili karolinškog mača s kraja 8. i početka 9. stoljeća pronađenog na nalazištu Diven nedaleko Cirkovljana.

voditeljica zbirke: Branka Marciuš, viša kustosica
porijeklo: arheološka istraživanja, otkup, poklon
vrsta predmeta: keramičko posuđe, pećnjaci, uljanice, stakleno posuđe, dijelovi nošnje, nakit, kućni uporabni predmeti, oruđe, oružje i vojna oprema, konjanička oprema, metalni predmeti građevinske namjene, arhitektonska plastika, kameni spomenici

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA