Etnografski odjel
Zbirka narodnih nošnji i uporabnog tekstila

Zbirka narodnih nošnji i uporabnog tekstila sadrži ženske, muške i dječje odjevne predmete s kraja 19., odnosno početka i sredine 20. stoljeća. Među odjevnim predmetima nalaze se primjerci starijeg i novijeg tipa narodne nošnje s područja Međimurja.

Starijem tipu pripada odjeća jednostavnijeg kroja i njezini su osnovni dijelovi izrađeni od domaćeg tkanog platna bijele boje. Uz osnovne bijele komade odjeće u zbirci se nalaze odjevni predmeti koji su zbog raznih utjecaja ušli u sastav narodne nošnje – prsluci, rupci, pregače od kupovnih materijala te obuća izrađena kod majstora obućara. Drugi tip nošnje izrađen je od kupovnih i raznobojnih materijala i složenijeg je kroja. Zbirku čine brojni primjerci poculica koje su rađene čipkom na batiće te peče koje su se nosile u svečanim prigodama.

Uz odjevne predmete, Zbirka broji tekstilne predmete tkane na tkalačkom stanu, od grubih i jednostavnih tkanina do finih plahti, stolnjaka, ručnika, jastučnica te raskošnih plahti, vihlana koji imaju različite uzorke izvedene crvenom pamučnom utkanicom.

Zbirka svjedoči o vrsti izrade, krojevima, načinu nošenja odjeće i korištenju tekstila u prošlim vremenima na ruralnom području Međimurja te kao takva čuva fragment sjećanja, znanja i umijeća prošlih generacija.

voditeljica zbirke: Janja Kovač, kustos
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: kompleti nošnji, dijelovi ženske, muške i dječje nošnje, obuća, oglavlja, uporabni tekstil (platna, plahte, stolnjaci, ručnici, jastučnice, vreće, predivo)

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA