Etnografski odjel
Zbirka predmeta vezanih za izradu tekstila

Zbirka predmeta vezanih za izradu tekstila sadrži uporabne predmete, pomagala i sprave koji su bili korišteni u nekadašnjim seoskim kućanstvima u Međimurju od kraja 19. do sredine 20. stoljeća za preradu lana i konoplje i proizvodnju tekstila.

U zbirci se nalaze predmeti koji su se koristili u različito doba godine za različite vrste poslova. Neke od predmeta ljudi su izrađivali sami, a neke su nabavljali od lokalnih majstora. Većina predmeta je drvena te se na nekima vidi umjetnički izraz lokalnih rukotvoraca. Lan se sijao u proljeće, a čupao nakon sjenokoše i žetve.

Prvi proces prerade je čišćenje i omekšavanje stabljike kako bi se došlo do vlakana. Za to su se koristili drveni grebeni, drvene stupe, trlice i željezni grebeni za češljanje. Nakon prvog procesa, dobije se povjesmo koje se sprema. Žene su prerađivale lan i konoplju te zimi prele. Prelo se pomoću preslice i kolovrata, pređa se namatala pomoću motovila i vitla, klupka su se nosila tkalcu. Tkalci su u Međimurju bili muškarci te je to bio poluprofesionalni zanat.

Kako se u prvoj polovici 20. stoljeća počinju napuštati tradicionalni materijali, a nakon II. svjetskog rata počinje razvijati tekstilna industrija s naglaskom na umjetne materijale, predmeti iz Zbirke svjedoče o umijećima, vještini i načinu privređivanja u Međimurju.

voditeljica zbirke: Janja Kovač, kustos
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: drveni i željezni grebeni za češljanje lana i konoplje, drvene stupe, trlice, dijelovi trlice, preslice, postolja za preslice, kolovrati, motovila, vitla, klupkarnice, tkalačke daščice, tkalački stan

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA