Etnografski odjel
Zbirka seoskih igračaka i školskog pribora

Zbirka sadrži igračke koje su odrasli izrađivali za djecu i koje su djeca izrađivala sama ili uz pomoć starijih. Dječja mašta je lako pronalazila izvore za igru, tako Zbirka broji različite priručne rekvizite za igru – grane, lopte izrađene od dlake, krpene lutke, štapove, različite svirale od kore drveća, igračke i svirale od stabljike kukuruza. Postoji i zabilježen cijeli niz dječjih igara u kojima su korišteni određeni predmeti iz Zbirke.

Uz određene poslove na gospodarstvu, djeca su pohađala školu pa Zbirka broji predmete koje su djeca koristila u školama u prvoj polovici 20. stoljeća. Iako je djetinjstvo brzo završavalo, predmeti iz Zbirke čuvaju i prikazuju fragment života i običaja djece u ruralnim dijelovima Međimurja.

voditeljica zbirke: Janja Kovač, kustos
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: saonice, kolica, keramičke igračke, štedne kasice, krpene lutke, lopte, svirale, školska računala, školske pločice

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA