Etnografski odjel
Zbirka seoskog gospodarstva

Međimurje svojim položajem, obiljem voda, plodnom ravnicom i blagim brežuljcima odgovara uzgoju većine uobičajenih poljoprivrednih kultura ovog dijela zemlje. Međimurci su se uglavnom bavili poljoprivredom, uzgajajući na svojoj zemlji i svojim rukama namirnice potrebne za život, te uzgojem domaćih životinja za različite potrebe koje su tadašnje brojne obitelji imale.

Tipično seosko gospodarstvo sastojalo se od više različitih objekata, tako su uz stambeni objekt uvijek bile gospodarske zgrade i nastambe za domaće životinje. Zbirka seoskog gospodarstva sadrži sprave, oruđa, zaprežnu opremu, prijevozna sredstva, spremnice, vinogradarsku, voćarsku, pčelarsku opremu koja je bila korištena u nekadašnjim seoskim gospodarstvima u Međimurju u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća. Oruđe za obradu zemlje nekada je bilo pretežno drveno te se izrađivalo kod kuće ili kod seoskih majstora. Različite sprave za pripremu zemlje za sjetvu koje su mogle biti povezane sa zapregom olakšavale su posao muškarcima, dok su žene okopavale, čistile, sušile za što su upotrebljavale motike, vile i sl.

Smjena godišnjih doba uvjetovala je i raspored poslova međimurskog seljaka te je od davnine svaki komadić zemlje bio iskorišten, ljudi su dobro znali koje se poljoprivredne kulture sade u koje doba te kako ih sačuvati preko zime. Zbirku seoskog gospodarstva čine različiti predmeti koji su se koristili za pripremu i spremanje osnovnih kultura potrebnih za prehranjivanje sebe i stoke. Brežuljkasti dio bogat je vinovom lozom te sastavni dio Zbirke čini i različita vinogradarska oprema. Uz sve to dio čine i predmeti koji su se koristili za uzgoj svinja, goveda, konja i pčela.

Zbirka prikazuje način tradicijskog privređivanja, ali svjedoči i o ljudskim vještinama i sposobnostima u izrađivanju i unapređivanju tradicionalnih sprava i oruđa, od koji se neko koristi i danas, u naprednijoj verziji.

voditeljica zbirke: Janja Kovač, kustos
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: drvene i metalne sprave i oruđa za obradu zemlje; oruđe za košnju; oruđe za vršidbu, pripremu i preradu žitarica; zaprežna oprema i prijevozna sredstva; spremnice za žito; sprave i oruđa koja se koriste u vinogradarstvu i voćarstvu; predmeti koji su se koristili za uzgoj svinja, goveda, konja i pčela

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA