Etnografski odjel
Zbirka seoskog kućanstva

Zbirka seoskog kućanstva sadrži uporabne i ukrasne predmete koji su bili korišteni u nekadašnjim seoskim domaćinstvima u Međimurju na kraju 19. i početkom 20. stoljeća. Najbrojniji predmeti u Zbirci su lončarski proizvodi karakteristični za panonsko kulturno područje te osim o načinu pripremanja, kuhanja i spremanja hrane svjedoče o postojanju tradicijskog lončarstva na području Međimurja. Nekadašnje najvažnije mjesto seljačkog doma bilo je ognjište te se u Zbirci nalazi dosta pribora i pomagala koji su se koristili za održavanje vatre. Zbirka sadrži predmete koji su sastavni dio svakog domaćinstva, a služe domaćici za spremanje i priređivanje hrane. Različiti predmeti, pribor i posuđe svjedoče i o promjenama te utjecaju novijih vremena.

Sastavni dio svakog kućanstva čini namještaj. Seljački dom imao je osobiti raspored, a činili su ga kreveti, klupe, kolijevke, oslikane škrinje. Kasnije se inventar popunjava ormarima i drugim pokućstvom izrađenim prema građanskom uzoru. Dio Zbirke čine različiti predmeti s dekorativnom i različitim uporabnim funkcijama.

Zbirka prikazuje način života u stambenom prostoru, ali svjedoči i o ljudskoj želji da uporabnost i funkcionalnost poveže s umjetničkim dojmom kako bi si uljepšao nekadašnji život.

voditeljica zbirke: Janja Kovač, kustos
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: drveno, keramičko i metalno posuđe, kuhinjski pribor, posuđe i pribor za preradu mlijeka, posuđe i pribor za pripremu kruha, pribor za ognjište, peći, rasvjetna tijela, predmeti potrebni za svinjokolju, namještaj, glačala, daske za pranje rublja, različiti uporabni i dekorativni predmeti

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA