Etnografski odjel
Memorijalna zbirka Vinko Žganec

Memorijalna zbirka Vinko Žganec nosi ime jednog od najpoznatijih Međimuraca, kako u Hrvatskoj tako i svijetu

Vinko Žganec (Vratišinec 1890. – Zagreb 1976.) najznačajniji je hrvatski etnomuzikolog 20. stoljeća. Rođeni Međimurac cijelog je života ostao duboko vezan za rodni kraj i njegovu glazbenu baštinu. Njegov rad na sakupljanju, obradi, istraživanju i objavi međimurskih popijevki od neprocjenjivog je značaja za Međimurje. Najveći broj popevki od njih preko 20 000 zapisanih sakupio je upravo Žganec. Tijekom radnog vijeka radio je kao kustos u Etnografskom muzeju Zagreb, osnivač je i dugogodišnji ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, aktivan član i nositelj mnogih funkcija Udruženja folklorista Jugoslavije te jedan od osnivača i predsjednika upravnog odbora Međunarodnog savjeta za tradicijsku glazbu (koji danas djeluje kao savjetodavno tijelo UNESCO-a). Tituli doktora pravnih nauka treba pridodati i onu akademika – za redovnog člana Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti izabran je 1966. godine.

2018. godine međimurska popevka upisana je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva čime je postala baštinom cijelog svijeta. Upis na Listu donio je veliko priznanje popijevki, ali i obavezu svim potpisnicima kandidature (među kojima je i MMČ) da je prenose i populariziraju. Osnivanje zasebne zbirke koja nosi ime Vinka Žganca korak je u tom smjeru.

Memorijalna zbirka Vinko Žganec sadrži rukopisne bilješke s terena i njihove uređene zapise ispisane na pisaćoj mašini uz rukom ucrtan notni zapis, objavljene knjige i separate iz domaćih i stranih publikacija, rukopisne pjesmarice stanovnika Međimurja, novinske izreske o radu Vinka Žganca, događanjima povezanima s međimurskom popijevkom iz tadašnjeg dnevnog tiska, građu povezanu s narodnom operom „Dorica pleše“ (plakat za premijeru, libreto, recenzije u dnevnom tisku).

Svi su predmeti nastali u 20. stoljeću. Većinu ih je rukom ispisao ili obradio sam Vinko Žganec. Najveća vrijednost Zbirke je raritetni primjerak prve Žgančeve tiskane knjige popijevki iz 1916. godine „Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja“.

voditeljica zbirke: Janja Kovač, kustos
porijeklo: preuzeto
vrsta predmeta: rukopisi, tipkani dokumenti, tiskane knjige, separati i notni zapisi, novinski izresci, plakati i drugi promidžbeni materijal, fotografije

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA