Kulturno-povijesni odjel
Memorijalna zbirka Slavenski

Memorijalna zbirka Slavenski materijalno je svjedočanstvo i ostavština najpoznatijeg skladatelja na području nekadašnje države Jugoslavije iz razdoblja prve polovice 20. stoljeća. Josip Štolcer Slavenski rođen je u Čakovcu 1896. godine. Njegove prve kompozicije nastale su između 1916. i 1923. godine kada je iz Čakovca preselio prvo u Zagreb, a zatim u Beograd gdje je stanovao do svoje smrti 1955. godine. Osobite vrijednosti Zbirke su originalne partiture iz Štolcerovog ranog, čakovečkog razdoblja stvaralaštva, pisane rukopisom mladog skladatelja, kao i upute za izvođenje istih. U ranom stvaralačkom razdoblju Štolcer inspiraciju nalazi u narodnom međimurskom melosu.

U fundusu Zbirke nalazi se mnogo Štolcerovih objavljenih partitura iz njegovog najplodnijeg stvaralačkog razdoblja tijekom kasnih dvadesetih i tridesetih godina 20. stoljeća kada je nagrađen za svoj rad na festivalu u Donaueschingenu, a ugledna njemačka izdavačka kuća Schott iz Mainza redovno je objavljivala njegove partiture u posebnoj ediciji. U četrdesetim i pedesetim godinama 20. stoljeća okušao se u skladanju kompozicija programatskog profila u svrhu promocije nove države Jugoslavije.

Josip Štolcer Slavenski bio je poliglot, osim hrvatsko-srpskog jezika govorio je njemački, mađarski, francuski i engleski jezik. Muzej čuva njegove rukopise i bilješke, pisane i na ćirilici i na latinici, na njemačkom i na engleskom jeziku. S osobitim interesom proučavao je astronomiju, čemu svjedoči velik broj knjiga na tu temu iz njegove osobne knjižnice, kao i veliki teleskop, sada u vlasništvu Muzeja. Sačuvano je i nekoliko njegovih instrumenata, od kojih su najinteresantniji harmonij proizveden u drugoj polovici 19. stoljeća u Americi i trautonij (preteča današnjih sintesajzera) iz 1930. godine, koji svjedoči o njegovom radu na području proučavanja elektronske glazbe već u tridesetim godinama 20. stoljeća. U Muzeju je u cijelosti pohranjena njegova radna soba, od drvenog namještaja do ćilima i tepiha ručne izrade iz Pirota u Srbiji.

Muzej Međimurja, osim Legata Josipa Slavenskog u Beogradu, jedini čuva ostavštinu tog kompozitora. Riječ je o vrlo vrijednoj građi koja prelazi okvire lokalne vrijednosti i postaje kulturno dobro od nacionalne vrijednosti.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: poklon Milane Slavenski
vrsta predmeta: originalne partiture pisane rukopisom Slavenskog, objavljene partiture, knjižnica i radna soba Josipa Štolcera Slavenskog, fotografije, glazbala, pisma

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA