Kulturno-povijesni odjel
Zbirka fotografija, negativa i fotografskog pribora

Zbirka fotografija, negativa i fotografskog pribora broji veću količinu crno-bijelih fotografija iz 19. i s početka 20. stoljeća. Vrijednost tih fotografija sadržava nekoliko podjednako važnih razina: one su umjetnički predmet, zatim bitan dokaz o postojanju i radu pojedinih i rijetkih fotografa iz navedenog razdoblja te dokument o postojanju i izgledu pojedinih čakovečkih ličnosti i njihovih obitelji, od kojih su pojedine donirale brojne predmete Muzeju, poput obitelji Pečornik, Prusatz, Vrana ili Binder. Prema postojećim fotografijama uspješno su rekonstruirana porodična stabla tih obitelji.

Veliku vrijednost u zbirci imaju i prvi fotoaparati u obliku kutija s filmom na metalne ploče, kao i jedan od prvih kino projektora. Od neprocjenjive su vrijednosti stakleni negativi iz 1920-ih godina s prikazom današnjeg arheološkog lokaliteta svete Helene, ostacima crkve, okolišem i Alejom jablanova koja je nekoć vodila do tamo, a danas više ne postoji. Prema svemu, vidljivo je da je fotografija u Čakovcu išla ukorak sa svjetskim trendovima od samog javljanja te nove tehnike.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: fotografije, fotoaparati, aparati za izradu fotografija, negativi, albumi

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA