Kulturno-povijesni odjel
Zbirka industrijskih predmeta i metala

Zbirka industrijskih predmeta i metala sadrži predmete raznovrsne upotrebe koje povezuje činjenica da su proizvedeni od željeza ili metala, s time da su pojedini izrađeni od plemenitih metala poput srebra. To su raznovrsni predmeti za kućansku uporabu: svijećnjaci s kojima u kompletu dolaze i škarice za rezanje fitilja; pribor za pisanje koji uključuje svijećnjake, tintarnicu, stalak za pisma, olovku, rezač pisma, pliticu za posjetnice; pribor za pušenje i drugi osobni predmeti. Određena skupina predmeta proizvedena je industrijski, kao što su prve pisaće mašine s kraja 19. i početka 20. stoljeća secesijskih oblikovnih obilježja, ili prvi radio prijemnici i gramofoni koji datiraju u prvu polovicu 20. stoljeća i svjedoče o prodoru novih tehnologija i začetku osmišljene industrijske masovne proizvodnje na ovom području. Specifični su i predmeti od lijevanog i kovanog željeza iz stare gradske čakovečke jezgre i djelomično iz same palače Starog grada, kao što su dijelovi kovanih ograda, prozorske rešetke, držači natpisa i cimera nekadašnjih gradskih radnji, masivni okovi i šarke za vrata, brave, ključanice, ključevi, itd. Od velike je vrijednosti pogrebna kočija iz 2. polovice 19. stoljeća, dužine preko 4 metra, koja je prilično dobro očuvana.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon, zatečeno u Starom gradu
vrsta predmeta: predmeti od kovanog željeza (alati, fragmenti ograda, gradski držači cimera i natpisa) i metala (svijećnjaci, ključevi, brave), industrijski predmeti (šivaće mašine, radio prijemnici, gramofoni, gramofonske ploče, pegle, štednjaci)

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA