Kulturno-povijesni odjel
Zbirka medicine i ljekarništva

Zbirka medicine i ljekarništva obuhvaća ljekarnički inventar iz šest najvažnijih ljekarni koje su djelovale u Međimurju od 1777. godine do sredine 20. stoljeća: prve čakovečke ljekarne K Zrinskom iz 1777. godine smještene na Franjevačkom trgu; druge čakovečke ljekarne magistra Lajoša Göncza koja djeluje od druge polovice 19. stoljeća; treće čakovečke ljekarne K srcu Isusovom koju je 1927. godine otvorio magistar Teodor Košak u Ulici kralja Tomislava; ljekarne Sveti Jeromije iz Štrigove vlasnika magistra Aleksandera Schweitzera koja djeluje tijekom druge polovice 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća; ljekarne u Donjoj Dubravi koja je otvorena krajem 19. stoljeća, a vodi je magistar Stjepan Antauer; te ljekarne iz Preloga koju je osnovao magistar Šipoš-Verly, a djeluje od kraja 19. do polovice 20. stoljeća.

Unutar stalnog postava Muzeja rekonstruiran je ambijentalni postav ljekarne koja kombinira inventar svih šest navedenih ljekarni. Namještaj (vitrine, ormari i ljekarnički pultovi) pripadaju stilskom razdoblju klasicizma i izrađeni su 1777. godine. Vitrine su popunjene ljekarničkim keramičkim i drvenim stojnicama te staklenim bocama i bočicama, a na svakoj od njih nalazi se naljepnica s latinskim imenom praška ili biljke koja je unutar njih bila spremljena. Tu su i precizne analitičke vage s utezima, laboratorijski stakleni pribor, veliki mužari i tarionici. Inventar je dopunjen poprsjem Vergilija te reljefnim medaljonima Esculapa i Higeje. Specifičan predmet predstavlja veliki izlog prve čakovečke ljekarne izrađen od dvostrukog stakla, od čega je donje staklo ogledalo, a prednje je ukrašeno historicističkim ornamentom i natpisom na mađarskom jeziku izvedenima u tehnici voska na staklu. Unutar postava prezentirani su i ljekarnički recepti. Svaka ljekarna imala je vlastitu omotnicu za recept i receptni papir s otisnutim imenom ljekarne, magistra koji ju vodi, a poneke i logom ljekarne (ljekarna K Zrinskom kao logo je koristila medaljon s portretom Nikole Zrinskog).

Najveći dio zbirke prezentiran je u postavu, osim nekoliko recepata arhiviranih u čuvaonici, i čini vjeran i autentičan preslik ljekarničke prakse kao i povijesnog vremena iz kojeg dotični predmeti potječu.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: otkupi, darovanja
vrsta predmeta: interijer ljekarne s izlogom, ljekarnički stakleni laboratorijski pribor, stojnice za ljekovite masti i praškove, bočice za lijekove, originalni recepti

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA