Kulturno-povijesni odjel
Zbirka namještaja, ogledala, rasvjete i satova

Zbirka namještaja, ogledala, rasvjete i satova je kompleksna zbirka u koju su svrstani predmeti čija je zajednička namjena učiniti boravišni prostor ugodnim za život. Riječ je o antikvitetnim predmetima koji datiraju većim dijelom iz stilskog razdoblja bidermajera i historicizma (19. stoljeće), a manjim dijelom iz stilskog razdoblja baroka i klasicizma (druga polovica 18. stoljeća) te secesije (prva polovica 20. stoljeća). Spomenuta razdoblja su doba formiranja više građanske klase koja svoje kuće i stanove oprema suvremenim namještajem prema najnovijim modnim trendovima. Pojedini kompleti salonskih garnitura potječu iz imućnijih čakovečkih obitelji (poput Pečornika, Ele Šafran), ali i vlastelinskih imanja. Fundus Zbirke tako sadrži komplet namještaja rezbarenog iz punog drva u visokom reljefu nekoć u vlasništvu grofa Eugena Feštetića. Namještaj je visoke kvalitete i potječe iz stolarske radionice grofa koja je bila zadužena za opremanje Feštetićevih dvoraca. Riječ je o neobaroknom izričaju s vrlo skulpturalno obrađenom površinom iz koje izlaze figure žena, glava i lavova u gotovo punoj plastici. Muzej također posjeduje salonsku garnituru veleposjednika Hirschlera iz Donje Dubrave koja datira s kraja 18. stoljeća, a izrađena je u klasicističkom duhu stila Louisa XVI. Ova delikatna pozlaćena sjedeća garnitura s trosjedom, stolcima i stolićem za kavu obogaćena je motivima anđeoskih glavica s krilima, hrskavice i voluta modeliranim na vrlo profinjen i umjeren način koji nadilazi pretjeranost rokokoa. Pojedini komadi namještaja iz Zbirke izrađeni su s funkcijom kakve danas više nema, poput stolića za igru (šah, mlin, trik-trak), šivanje ili pušenje. Veliku skupinu predmeta u Zbirci predstavljaju stolci različitih oblika nogu, sjedala i naslona čiji su oblici pratili modu i širinu damskih haljina. Rezbarena pozlaćena ogledala velikih dimenzija, koja su zastupljena u Zbirci, bila su obavezni dodatak bogato opremljenom salonu i statusni simbol, baš poput skupocjenih satova s figuricama od bjelokosti i pozlaćenim dijelovima. Prema navedenome, vrijednost Zbirke je uočljiva, kako s umjetničke strane tako i kao materijalni dokaz ukusa i načina života na području Međimurja od 18. do prve polovice 20. stoljeća.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: namještaj, ogledala, lusteri, svjetiljke, petrolejke, zidni, stajaći i džepni satovi

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA