Kulturno-povijesni odjel
Zbirka posuđa

Zbirka posuđa sadrži keramičke, staklene i metalne predmete koji su se koristili u kuhinji za pripremanje hrane te kod serviranja hrane i blagovanja. Predmeti u Zbirci datiraju iz razdoblja baroka, empirea, bidermajera, historicizma, secesije, art décoa i novijeg doba od razdoblja II. svjetskog rata do šezdesetih godina 20. stoljeća. Za većinu predmeta u Zbirci karakteristično je da umjetnička kvaliteta izrade zasjenjuje njihovu uporabnu vrijednost te su dokaz da je kultura stola u prošlim vremenima kod viših građanskih i plemićkih obitelji bila uzdignuta na razinu društvenog događaja. Osim uobičajenog posuđa poput tanjura, zdjela, vrčeva, čaša, ručnog pribora za jelo, koje je osnova za objed i danas, nailazimo na predmete najraznovrsnije namjene, za koje bismo danas, kada smo pojednostavili čin objedovanja, rekli da su suvišni. Tako u Zbirci nalazimo posebno oblikovane vilice za ribu, žlicu za rižu, žlicu za brašno, žlicu za limunadu, tanjurić za limun, srebrne i pozlaćene stalke za žlice, vilice i noževe, za boce, posebne keramičke servise i dodatni metalni pribor za pijenje čaja, kave ili vruće čokolade. Pojedini pak su primjerci stakla domaće i strane izrade vrhunski obrađeni brušenjem ili lijevani u neobičnim kombinacijama bojenog stakla. U zbirci su zastupljeni povijesno poznati proizvođači keramike kao: Davenport, Wedgwood, Zsolnay, Herend, Villeroy and Boch, Sevres. U izradi stakla nailazimo na vrijedne primjerke domaćih staklana, dok su kod metalnih predmeta većinom zastupljeni bečki majstori srebra iz 19. stoljeća, njemački proizvođači iz Berendorfa i francuska tvornica Cristofle. Također čuvamo predmete čakovečkog keramičara i lončara Mije Horvata iz prve polovice 20. stoljeća. Zbirka je brojna, sadržajno raznolika, bogata i vrijedna. Predmeti od keramike, stakla i metala spojeni su u jednu zbirku umjesto da se razdvajaju po zasebnim zbirkama jer su tako zajednički prezentirani u stalnom postavu i namjena im je da se međusobno dopunjuju.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: otkupi, darovanja
vrsta predmeta: posuđe

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA