Kulturno-povijesni odjel
Zbirka slikarstva, skulpture i kamenih spomenika

Zbirka slikarstva, skulpture i kamenih spomenika sadrži slikarska, grafička i skulpturalna djela raznovrsne tematike. Među slikarskim djelima najzastupljeniji su uljeni portreti pretežito neznanih majstora iz druge polovice 19. i prve polovice 20. stoljeća. Izuzev portreta, u Zbirci su tematski zastupljeni pejzaži, mrtva priroda, žanr scene i povijesni prikazi većim dijelom povezani sa Zrinsko-frankopanskom urotom. Posebnu vrijednost ima slika Alegorijski prikaz borbe hrvatsko-ugarskog plemstva protiv ukidanja ugarskoga ustava (1797.) umjetnika Antona Marije Konratha. Slika zapravo predstavlja kopiju zidne slike koja se nekoć nalazila na svodu reprezentativnog stubišta palače Staroga grada, koje je porušeno krajem 18. stoljeća. Jedno od najvrjednijih grafičkih djela u Zbirci je svilotisak Nepobjedivo Sunce izlazi na četveropregu (nakon 1810.) koji je talijanski grafičar Raffaello Sanzio Morghen izradio po uzoru na fresku Zora (1614.) Gudia Renija iz Palazzo Pallavicini-Rospigliosi u Rimu.

Među skulpturalnim djelima najzastupljenija su portretna poprsja izvedena u kamenu i gipsu. Zasebnu cjelinu čine dvadeset i dva kamena poprsja koja prikazuju političke, crkvene i gospodarske velikodostojnike iz druge polovice 17. stoljeća kada su Čakovcem upravljala braća Nikola VII. i Petar IV. Zrinski. Poprsja predstavljaju galeriju portreta znamenitih muževa (lat. homini illustri) kakve su pripadnici plemstva i imućnijeg građanskog sloja uobičavali sakupljati i izlagati u svojim domovima od razdoblja renesanse nadalje. Među skulpturalnim djelima kvalitetom izrade ističe se mramorna nadgrobna ploča Nikole Malakoczyja († 1608.), savjetnika i osobnoga prijatelja Jurja IV. Zrinskoga, koji je pokopan u crkvi svetoga Martina u Svetome Martinu na Muri. Značajnu povijesnu važnost ima i javni spomenik Nikoli VII. Zrinskom koji je grofica Ana Marija Althan rođ. Pignatelly, onovremena vlasnica čakovečkoga Staroga grada, podigla 1728. godine u Kuršanečkome lugu na mjestu gdje je Nikolu prema predaji usmrtio vepar. Predmeti pohranjeni u Zbirci slikarstva, skulpture i kamenih spomenika iznimno su vrijedni zbog svoje starosti, izvrsnosti izrade, jedinstvenosti i povijesne važnosti.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: uljene slike; oleografije; crteži; grafike; kamene, gipsane i drvene skulpture; kameni spomenici; nadgrobna plastika; porculanske i keramičke figurice

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA