Kulturno-povijesni odjel
Zbirka tekstila, mode, nakita i osobnog pribora

Zbirka tekstila, mode, nakita i osobnog pribora sadrži muške i ženske odjevne predmete od kojih najstariji datiraju iz razdoblja klasicizma (kraj 18. i početak 19. stoljeća). Riječ je o slojevitim ženskim oglavljima izrađenima od bogatih materijala poput svile, čipke i tila, od kojih su pojedine bile namijenjene udanim damama ili neudanim djevojkama. U 19. stoljeće i stilsko razdoblje historicizma spada i većina ženskog donjeg rublja, poput korzeta i gaća dužine do gležnja te ispod ili iznad koljena, čiji su pojedini primjerci uljepšani vezom izvedenim bijelim koncem. Zbirka sadrži i jedinstvenu Charleston haljinu i cipele od srebrnog lamea iz razdoblja art décoa. Brojni su modni dodaci poput muških i ženskih šešira, suncobrana, muških štapova za šetnju, damskog nakita, bočica za parfem i puder te priručnih košarica s priborom za šivanje i vez. Osim muške odjeće u zbirci su nalaze modni dodaci za gospodu iz 19. i početka 20. stoljeća: uštirkane kragne, manšete ili orukavlja i dugmad za manšete. Veliki putnički kofer i kožni omot za putovnicu svjedoče o putovanjima i prvim prekooceanskim odlascima u Ameriku početkom 20. stoljeća. Zbirka broji i nekoliko tepiha te dječje igračke. Sadrži velik broj dekorativnog i kućnog tekstila poput stolnjaka svih veličina, tabletića, ukrasnih čipki za ormare, posteljine i zavjesa. Zbirka svojim predmetima svjedoči o životu više srednje građanske klase tijekom 19. i prve polovice 20. stoljeća.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: muška i ženska odjeća i obuća, modni dodaci, dekorativni i uporabni kućni tekstil (stolnjaci, tabletići, zavjese, posteljina, tepisi), dječje igračke

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA