Kulturno-povijesni odjel
Zbirka tiskane građe i dokumenata

Zbirka tiskane građe i dokumenata sadrži 405 knjiga podijeljenih na nekoliko tematskih cjelina: religijske, crkvene, teološke, filozofske, povijesne, pravne i prirodno-znanstvene knjige, knjige o umjetnosti, knjige s književnom i beletrističkom tematikom te priručnici, rječnici, časopisi i tvornički katalozi uporabnih predmeta. Knjige datiraju od 16. do prve polovice 20. stoljeća, a pisane su na latinskom, njemačkom, mađarskom i hrvatskom jeziku. Velik dio zbirke čine čestitke, razglednice i dopisnice s vrlo ranim primjerima umjetničkih prikaza čak s početka 19. stoljeća, iz 1830-ih godina i vremena stilskog pravca bidermajera. Od tada možemo pratiti razvoj ove vrste osobne pošte u kojoj se ispočetka prakticiralo pisanje teksta po naslovnici sa slikom, da bi tek pod kraj 19. stoljeća došlo do standardizacije slike na naslovnici, a adrese i teksta na podijeljenoj pozadini. U razdoblju secesije i art décoa u ilustriranju naslovnice počinje se koristiti fotografija često ljubavne tematike, a tridesetih godina 20. stoljeća na naslovnicama se počinju tiskati reprodukcije djela slikara. U Zbirci se tako nalaze primjerci s reprodukcijama poznatih umjetnika kao što su Andrija Maurović, Gabrijel Jurkić, Vladimir Kirin, Ljubo Babić, Slavko Tomerlin i drugi. Svete sličice čine posebnu cjelinu, a u Zbirci ih ima gotovo 300 primjeraka, kako umjetničkih prikaza, tako standardnih hodočasničkih suvenira. Posebno su raritetni i cijenjeni primjerci iz 2. polovice 19. stoljeća viktorijanskog stila s bogatom obrubnom ornamentacijom koja imitira čipku. Ostatak građe čine poslovni računi obrtnika, knjige prometa te pozivnica na bal i raspored sjedenja na balu grofa Feštetića ručno ispisane crnom tintom na nebesko plavom kartonu sa zlatnim rubom.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: knjige, časopisi, čestitke, pisma, razglednice, svete sličice, pozivnice, računi

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA