Kulturno-povijesni odjel
Zbirka vatrogastva

Zbirka sadrži raznovrsne predmete povezane s vatrogastvom u Međimurju. U Zbirci su pohranjeni: osnovna vatrogasna oprema (mlaznice, cijevi, kacige, uniforme, pojasevi, sjekire, aparat za gašenje požara), vatrogasna kola (kola za prijevoz vode i ručne štrcaljke), instrumenti glazbenih sekcija vatrogasnih društava (limeni i drveni puhaći instrumenti, udaraljke, žičani instrumenti), paradno oružje (kratki mačevi, bodež) te zastave i vrpce s natpisima pojedinih vatrogasnih društava. Većina predmeta datira s prijelaza 19. u 20. stoljeće kada je osnovana većina vatrogasnih društava u Međimurju. Najvredniji predmet u zbirci su vatrogasna kola za prijevoz vode izrađena između 1910. i 1912. godine za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Kraljevec. Kola su restaurirana i konzervirana 2013. godine, čime im je vraćen izvorni izgled. Najbrojniju skupinu unutar zbirke čine četrdeset i dvije vatrogasne kacige, koje variraju od jednostavnih kožnih kaciga ukrašenih samo mjedenim amblemom do raskošnijih zapovjedničkih kaciga s ukrašenim krestama, rozetama u obliku lavljih glava i kožnim remenima ukrašenima motivom lovorovog lišća. Posebno zanimljiv predmet predstavlja uljena slika na platnu koja je nekoć bila prišivena na zastavu. Na jednoj strani prikazan je sveti Florijan, svetac zaštitnik svih vatrogasaca, a na drugoj par anđela koji drže grb grada Čakovca na temelju kojega možemo pretpostaviti da je zastava pripadala čakovečkome vatrogasnom društvu.

voditeljica zbirke: Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: vatrogasna oprema (kacige, uniforme, pojasevi, sjekire, cijevi, mlaznice, rukavice, čizme, aparati za gašenje požara), vatrogasna kola, glazbeni instrumenti, paradno oružje, vatrogasne zastave i vrpce s natpisima, fotografije, vatrogasne uniforme

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA