Likovna galerija
Zbirka Luje Bezeredija

Zbirka Luje Bezeredija (Nova, Mađarska, 1898. – Čakovec, 1979.) sadrži skulpture, crteže, glinoreze, sitni inventar iz ateljea, fotografije, priznanja i kiparove bilješke.

Napustivši 1926. godine zagrebačku likovnu Akademiju, Bezeredi je ostvario značajan keramičarski opus „s jakim naglaskom na groteski, socijalnom osjećaju i političkoj tendencioznosti“ (Enciklopedija hrvatske umjetnosti, Sv. 1, Zagreb: Leksikografski zavod „Miroslav Krleža“, 1995., str. 86.).

Poslije 1945. godine eksperimentira s različitim materijalima (beton, drvo, lim, bronca itd.) ostajući i nadalje vjeran keramici (terakoti), a razvija i originalnu tehniku glinoreza. Njegove javne plastike nalaze se u Čakovcu i Međimurju, a djela malog formata u privatnim su i muzejskim zbirkama u Mađarskoj, Švicarskoj i na prostorima bivše Jugoslavije.

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt nalazi se značajna zbirka Bezeredijeve ocakljene keramoplastike, a najveći dio njegova opusa čuva se upravo u Muzeju Međimurja Čakovec.

Bezeredijevo djelo valoriziralo je više naših istaknutih povjesničara umjetnosti (O. Klobučar, Z. Munk, G. Gamulin, V. Maleković, Z. Rus, M. Baričević), što definira njegovu čvrstu poziciju unutar hrvatske umjetnosti 20. stoljeća.

voditeljica zbirke: Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: skulpture, glinorezi, crteži

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA