Likovna galerija
Zbirka Pavla Vamplina

Zbirka Pavla Vamplina s više od 4000 predmeta najbrojnija je likovna zbirka u fundusu Muzeja Međimurja.

Umjetnik Vamplin (1924. – 2000.) preselio je kao dijete s roditeljima iz rodnog Čakovca u Zagreb. Zagrebačku Akademiju primijenjenih umjetnosti upisao je 1949. godine te diplomirao na slikarskom odjelu 1955. godine u klasi prof. Ernesta Tomaševića.

Radio je kao crtač i scenograf na animiranom filmu te u Vjesniku i Jugotonu na likovno-grafičkom oblikovanju do 1964. godine kada postaje samostalni umjetnik. Bio je član ULUPUH-a, LIKUM-a i HDLU-a, koji su mu dodijelili priznanja za dugogodišnje djelovanje. Umirovljen je 1974. godine, ali nastavio je stvarati sve do smrti. Bio je izuzetno plodan i svestran autor, poput ostalih pripadnika jedine odškolovane generacije zagrebačkog APU-a.

Zbirka je značajna zbog Vamplinovog keramičarskog i grafičkog opusa, a posebno zbog njegovih radova na polju grafičkog dizajna za Vjesnik, Jugoton te tvornice Iskra, TEŽ, Marijan Badel i Istravino tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća. Umjetnički formiran tijekom petog desetljeća 20. stoljeća, Vamplin će većinom svog grafičko-dizajnerskog opusa svjedočiti trajnu pripadnost Exatovoj minimalističkoj estetici, koja se različito reflektirala i u ostalim segmentima njegova stvaralaštva.

voditeljica zbirke: Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: dekorativna i uporabna keramika, grafike u raznim tehnikama, skice primijenjene namjene, fotogrami, reljefi u bakru, grafički dizajn, radovi s APU-a, radovi drugih autora, crteži i skice

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA