Povijesni odjel
Memorijalna zbirka Karlo Mrazović Gašpar

Memorijalna zbirka Karlo Mrazović Gašpar donacija je istaknutog političkog djelatnika iz razdoblja Druge Jugoslavije. Karlo Mrazović Gašpar rođen je u Murskom Središću. Bio je hrvatski politički radnik, predsjednik Prezidija Sabora NR-a Hrvatske (1942. – 1952.) te član CK SKJ-a. Radio je kao veleposlanik FNRJ u SSSR-u, Mađarskoj, Meksiku, Kubi, Kostarici, Hondurasu i Panami.

Zbirka obuhvaća predmete raznolike tematike i datacije. Dio predmeta je restauriran u Restauratorsko-preparatorskoj radionici Muzeja Međimurja Čakovec. Predmeti iz Zbirke najvećim dijelom povezani su s Mrazovićevom političkom djelatnošću, ali u njoj se nalaze i osobni predmeti poput namještaja i umjetnina. Dio građe povezan je s Mrazovićevom strašću, lovom te se tako u Zbirci nalaze razne medalje, diplome i trofeji povezani s Mrazovićevim zaslugama u tom području. Vrijedi istaknuti i nekoliko osobnih portreta, najviše izrađenih od bronce. Velik dio Zbirke čine medalje, plakete, ordeni i odlikovanja koje su dodijeljene Mrazoviću za zasluge, zalaganje i postignute uspjehe u socijalističkoj izgradnji SFRJ. Kožni kaput i košulja koju je Karlo Mrazović nosio u Španjolskom građanskom ratu od 1936. do 1938. godine, baš Mrazovićeva puška i pištolj pripadaju ovoj raznovrsnoj zbirci.

voditeljica zbirke: Ana Šestak, viša kustosica
porijeklo: poklon
vrsta predmeta: portreti, diploma, odlikovanja, povelje, medalje, plakete, ordeni, namještaj, umjetnine, odjeća, dokumenti

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA