Povijesni odjel
Zbirka oružja i opreme

Zbirka oružja podijeljena je tematski na vatreno i hladno oružje. Većina vatrenog oružja (puške, strojnice, pištolji i revolveri) i vojna oprema korišteni su u II. svjetskom ratu, a nekolicina teških strojnica i pušaka datira iz I. svjetskog rata i vremena oslobođenja Međimurja od mađarske okupacije. Zbirku upotpunjuju raritetne lovačke puške iz 18. i 19. stoljeća s ručno rađenom ornamentacijom i spremnice za barut i ulje ukrašene na način da i same postaju mali zasebni umjetnički predmeti. Među vatreno oružje također spadaju prvi ručni mužari – preteče topova – s početka novog vijeka, kamene i željezne topovske kugle te mali top.

Većinu hladnog oružja čine vojničke sablje iz 18. i 19. stoljeća koje svojom elegancijom, duljinom i načinom izvedbe – kojom se sve sablje međusobno razlikuju – opravdavaju svoj status identifikacijskog i statusnog simbola vlasnika. Posebno su vrijedni renesansni dugi mačevi, barokni rapir i vojna oprema iz razdoblja vladavine Zrinskih (smatra se da su očuvani prsni oklop i pancirna rukavica pripadali Nikoli IV. Zrinskom Sigetskom). Dio Zbirke čini i oružje na motci, bez kojeg bi vojnička oprema bila nepotpuna. Ima ih najrazličitijih oblika i kvaliteta izrade, od seljačke do profesionalne. Zastupljene su i strelice, od onih za upotrebu s običnim lukom i strijelom do strelica za samostrel. Osim njezine umjetničke vrijednosti, Zbirka je važna jer ujedno predstavlja prvorazredni dokument bitnih razdoblja međimurske povijesti.

voditeljica zbirke: Ana Šestak, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: vatreno oružje (puške, strojnice, pištolji, revolveri), hladno oružje (mačevi, sablje, koplja, strelice), topovske kugle, mužari, vojna oprema

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA