Povijesni odjel
Zbirka Sport u Međimurju

Zbirka Sport u Međimurju sadrži uglavnom predmete iz 1. polovice 20. stoljeća i nekoliko predmeta iz 2. polovice 20. stoljeća, kada je sport u Međimurju bio tek u začetcima. Ipak to je vrijeme u kojem živi i najveće uspjehe ostvaruje jedan od najznačajnijih međimurskih sportaša, tenisač Franjo Punčec. Njegova obitelj i gospodin Josip Đebi darovali su Muzeju Međimurja nekoliko pehara i drugih predmeta.

Većina građe iz Zbirke Sporta u Međimurju je u tiskanom obliku (novine, fotografije, plakati, knjige, brošure), izuzetak su tek predmeti iz ostavštine Franje Punčeca (mjedeni i stakleni pehari) te metalna značka Čakovečkog športskog kluba. Poznate čakovečke obitelji i pojedinci darovali su predmete koje upotpunjuju ovu Zbriku: obitelj Legenstein daruje svoje osobne stvari, Gabrijela Binder i Mira Jalšovec ističu se darovanjem nekoliko fotografija u ovoj Zbirci. Najvrjedniji predmeti u Zbirci svakako su pehari iz riznice nagrada Franje Punčeca te nekoliko vrijednih fotografija još iz doba začetaka osnivanja čakovečkih sportskih društava. U Zbirci se nalazi i nekoliko priručnika, pravila i brošura sokolarskih društava koja su tada bila vrlo vrijedni promicatelji tjelesnog odgoja, prije svega među mlađom populacijom.

voditeljica zbirke: Ana Šestak, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon, zatečeno u muzeju
vrsta predmeta: fotografije, fotografije-dopisnice, fotografije-reprodukcije, plakati, pehari, značke, članske iskaznice, novine, priručnici, pravila, knjige

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA