Obnova objekata MMČ-a
Radovi na objektima Starog grada Zrinskih u Čakovcu tijekom 2020. godine
Admin | siječanj 2020.

Pogled na ulazni bastion fortifikacije Starog grada u Čakovcu

Muzej Međimurja Čakovec osim redovne muzejske, izložbene i edukativne djelatnosti ulaže veliki trud i u obnovu svih objekata Starog grada u Čakovcu. Stari grad podijeljen je na dvije veće cjeline: centralnu četverostranu palaču s unutrašnjim atrijem (površine cc. 5000 m²) i na vanjsku zgradu uz fortifikaciju (površine cc. 2700 m²). U centralnoj palači nalaze se muzejski izložbeni prostori stalnog postava i Izložbenog salona, Muzejsko-informativni centar, uredi, čuvaonice, vjenčaona, prostor za kafić i prostorija Zrinske garde. Vanjska fortifikacija do sada je bila neupotrebljiva i nesigurna za bilo kakvo korištenje. Održavanje cjelokupnog kompleksa zahtijeva konstano ulaganje i građevinske sanacije. Većina radova odvija se iza zatvorenih vrata i tek nakon i po nekoliko godina pronalaženja sredstava, ulaganja i truda javnosti otvaramo vrata prenamijenjenih i novouređenih prostora.

Radovi na fortifikaciji:

Radovi na rekonstrukciji i revitalizaciji fortifikacije Starog grada u Muzej nematerijalne baštine pod imenom „Riznica Međimurja“ traju od 2018. godine i sufinancirani su sredstvima EU fondova, iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. / Investicijska potpora u kulturu i očuvanje baštine u visini od 85% dok preostalih 15% financira glavni investitor Međimurska županija. Projekt se provodi u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom REDEA-om i Turističkom zajednicom Međimurske županije. Građevinski radovi privode se kraju, no čeka nas još unutarnje opremanje novog muzeja, suvenirnice, kafića i servisnih prostorija. Kraj svih radova i otvorenje novog muzeja očekuju se u travnju/svibnju 2021. godine.

Radovi na centralnoj palači:

Radovi statičke sanacije centralne palače provode se od 2008. godine i financirani su sredstvima Ministarstva kulture i Međimurske županije. Do 2013. godine završena je kompletna statička sanacija JI krila plače Starog grada, a radovi statičke sanacije od 2014. godine preusmjereni su na obnovu JZ krila te traju još i u 2020. godini. Trenutno se završava sanacija zadnjeg 2. kata.

U ove novogodišnje dane veselimo se činjenici da dio tih radova privodimo kraju i da uskoro otvaramo za javnost 2. kat JI krila koji je uređen u novi dio muzejskog stalnog postava. U njemu će biti smješten tematski postav pod nazivom „Zrinski i čakovečki Stari grad“. Za tu potrebu uređene su prostorije novim parketima u sobama, kamenom oblogom u hodniku, grijanjem, galerijskom rasvjetom, ofarbani su i sanirani zidovi te postojeći drveni prozori koji su dobili i nove zavjese s UV zaštitom. Sami izložbeni primjerci smješteni su u nove vitrine i postamente, a trenutno radimo i na vizualno atraktivnom dizajnu likovnog dijela postava. Sastavni dio izložbe biti će i hologramske naočale i tableti te aplikacija za mobitele na temu obitelji Zrinskih koju će svaki posjetitelj moći skinuti na svoj vlastiti smartphone. Za potrebe izložbe sašivene su i replike povijesnih kostima grofa Nikole VII. Zrinskog i njegove žene grofice Sofije Löbl. Radovi su financirani projektom „Living castles“ iz Operativnog programa INTERREG V-A Slo-Hr 2014.-2020. u vrijednosti od 85% dok je ostatak sufinanciran vlastitim sredstvima. S obzirom na epidemiološku situaciju otvorenje izložbe i novog dijela stalnog postava biti će u siječnju virtualno putem You tube kanala i putem društvenih mreža.

Zahvaljujući konstantnoj brizi i statičkoj obnovi koja se vrši unazad nekoliko godina Stari grad Čakovec nije pretrpio veće štete uzrokovane nedavnim potresom, osim popadalih crijepova sa sljemena krovišta JI krila.

(Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec)

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA