Obnova objekata MMČ-a
Muzeju Međimurja odobrena sredstva za statičku sanaciju SZ i SI krila palače
Admin | 26. svibnja 2022.

U Muzej Međimurja Čakovec 18.5.2022. stigle su lijepe vijesti iz Ministarstva kulture i medija. Muzeju je odobren je bespovratni iznos u visini od 26.150 000,00 kn iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSEU), koji je dodijelio sredstva za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u seriji potresa s epicentrom na području Sisačko-moslavačke županije počevši od 28. prosinca 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije, Karlovačke županije, Varaždinske županije, Međimurske županije, Brodsko-posavske županije, Koprivničko-križevačke županije i Bjelovarsko-bilogorske županije. Fondom za EU raspolaže Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Muzej Međimurja Čakovec podnio je dana 14.01.2022. godine prijavu na Poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava u istoj visini iznosa koji je i odobren.

Iznosom će se izraditi projektna dokumentacija statičke sanacije dvaju krila palače i zatim slijedi provedba mjera zaštite palače Starog grada Čakovec.

Radi se o izradi projekta statičke sanacije dvaju krila palače koji do sada nisu bili obnavljani, sjeverozapadnom i sjeveroistočnom krilu. Ta dva krila su u potresu s epicentrom u Petrinji zadobila oštećenja u području stropova i zidova 2. kata te stropova i zidova 1. kata. Iz tog razloga 2. kat palače za posjetitelje je zatvoren već više od godinu dana.

Krila koja su do sada sanirana, jugoistočno i jugozapadno krilo, nisu pretrpjela nikakve štete, kao niti sama fortifikacija kojoj je na vrijeme obnovljena statika kroz projekt obnove fortifikacije. Za spomenuta sanirana krila statika je odrađivana 12 godina, kat po kat, krilo po krilo, ovisno o priljevu sredstava. Zahvaljujući ovim sredstvima statika će se sada u spomenuta dva krila odraditi u godinu dana. Bližimo se polako ali sigurno krajnjem cilju – kompletnoj obnovi kompleksa Starog grada Zrinskih u Čakovcu. No, iako se radujemo dobivenim sredstvima, svjesni smo da je rok za izvršenje jako mali, do kraja 6. mjeseca 2023. godine, što nam daje dodatni pritisak da s izvođenjem projekta krenemo čim prije.

Inicijalni sastanci s konzervatorima, statičarima i građevinskom strukom već su odrađeni. Međimurska županija biti će nam partner na provođenju javne nabave, a Konzervatorski odjel iz Varaždina sudjeluje s nama u provedbi projekta od samog početka kao pravna i stručna podrška. (MHS)

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA