Obnova objekata MMČ-a
Radovi u tijeku na kompleksu Staroga grada u Čakovcu
Admin | 10.07.2019. 12:23

U Muzeju Međimurja Čakovec burna je građevinska godina, radovi se konstantno provode i u sklopu palače i van nje. Radi se o sljedećim radovima i projektima:

1. Obnova vanjske fortifikacije kompleksa Staroga grada u Čakovcu

U tijeku je provedba velikog projekta: Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine, KK.06.1.1.01.0049, sufinanciranog iz Europskog fonda Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Projekt se provodi u suradnji s vodećim partnerom Međimurskom županijom i ostalim partnerima: Regionalnom razvojnom agencijom Međimurje REDEA-om i Turističkom zajednicom Međimurske županije. Ukupna vrijednost projekta je 40.802.742,56 HRK, od čega je sufinanciranje EU u iznosu od 34.682.280,40 HRK.

Tijekom 2018. godine započeli su građevinski radovi na obnovi svih 5 dijelova fortifikacije (DILATACIJA I – DILATACIJA V). Podpilotirani su temelji bedema i temelji nekadašnje barokne zgrade srušene pod kraj sedamdesetih godina 20. stoljeća, koja se gradi natrag u vidu faksimila (replike u vidu načina gradnje i u vidu izgleda) i trenutno je u fazi izgradnje (dilatacija IV). Završetak nove zgrade brzo napreduje te je ovih dana na redu i postavljanje krova na zgradu. Svi unutarnji prostori ostalih dijelova starih zgrada očišćeni su od žbuke, napravljen je proboj između malog bastiona (dilatacija I) i zgrade u dilataciji II; dozidano je vanjsko stepenište uz mali bastion (na poziciji nekadašnjeg), izvedene su mjere hitne sanacije velikog bastiona (dilatacija III): injektiranjem pukotina, ugradnjom čeličnih zatega i karbonskih traka. Statička sanacija nije bila predviđena projektom s obzirom da je zgrada sanirana tijekom devedesetih godina 20. stoljeća, no radovi su na licu mjesta pokazali drukčiju situaciju nego u dokumentaciji. Radovi sanacije su bili nepredviđeni, no zbog nastale situacije neizbježni. Ovi nepredviđeni radovi statičke sanacije na žalost usporili su tijek kompletnih radova. Sanirana je i vanjska rupa na bedemu u dilataciji V, a kompletna vanjski plašt bedema trenutno je u sanaciji ciglu po ciglu. Na terasi malog bastiona dozidana je obrambena kruna kakva je postojala u originalu. Svi radovi popraćeni su nadzorom Konzervatorske službe, arheološkim nadzorom, projektnim, statičkim i arhitektonskim nadzorom. U tijeku je i postavljanje elektroinstalacija u unutrašnjosti čitavog kompleksa.

2. Radovi na palači Starog grada

Osim radova na vanjskoj fortifikaciji, unutar palače provode se završno-obrtnički radovi na reprezentativnim prostorijama drugog kata JI krila palače. Postavljaju se parketi, uvode elektroinstalacije i grijanje, farbaju se i popravljaju zidovi. Ovi prostori namijenjeni su proširenju stalnog postava unutar palače u vidu tematske izložbe o obitelji Zrinski, s naglaskom na njihov svakodnevni život. Zrinski su bili jedna od najmoćnijih hrvatskih aristokratskih obitelji 16. i 17. stoljeća koja je stolovala u čakovečkom Starom gradu 125 godina i koja je glavni razlog dolaska većine posjetitelja u Muzej Međimurja Čakovec. Otvorenje novog dijela starog stalnog postava očekuje se u svibnju 2020. godine. Radovi u vrijednosti od 420.215,25 kn financirani su iz prekograničnog projekta LIVING CASTLES, iz Operativnog programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020.

3. Sanacijski radovi na krovištu palače Starog grada

Uz navedene radove sufinancirane iz europskih fondova, u kolovozu započinju i radovi na sanaciji krovišta palače pri spoju JZ i SZ krila. Radi se o sanaciji urušenog dijela nosivoga zida za krovište i ulegnutog dijela krovišta – rekonstrukcija drvene nosive konstrukcije, zidanog potpornja i dijela pokrova. Osim toga izvest će se drenaže za odvodnju voda uz JI krilo, tj. krilo palače koje je najugroženije od vlage i koje gleda na parking Muzeja. Navedeni sanacijski radovi financirani su sredstvima Ministarstva kulture RH, u vrijednosti od 300.000,00 kn i započinju 6. kolovoza, nakon završetka Porcijunkulova.

Iako nismo od onih Muzeja koji „stambeno pitanje“ imaju u potpunosti riješeno te se stopostotno mogu posvetiti samo muzejskom radu, izložbama i istraživanju građe, trudimo se da uz konstantne građevinske radove na kompleksu palače i fortifikacije Staroga grada u Čakovcu, koji planiranjem, javljanjem na razne natječaje za potporu, provođenjem nabave, pa na kraju i provođenjem samih radova, oduzimaju vrlo velik postotak našeg radnog vremena, programski dio naših muzejskih djelatnosti nikako ne pati. U izložbenom salonu gotovo mjesečno izmjenjuju se izložbe, muzejsko-informativni centar skoro svakodnevno tijekom školske godine pun je djece na radionicama, glavne muzejske manifestacije i dalje održavamo, kao i suradnje s brojnim školama, udrugama i pojedincima u raznobrojnim manjim programima na očuvanju kulturne baštine Međimurja. U kolovozu nam predstoji i nastavak arheoloških iskapanja na lokalitetu Starog grada.

I ukoliko još uvijek netko živi u zabludi da je jedini posao kustosa da u muzeju skrštenih ruku čeka posjetitelja, vrijeme je da nas posjeti i promijeni mišljenje. Želimo vam ugodno ljeto, nama će svakako biti radno! (MHS)

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA