Povijesni odjel
Zbirka narodne revolucije

Zbirka narodne revolucije najstarija je i najveća zbirka Povijesnoga odjela Muzeja Međimurja Čakovec. Većinom sadrži dokumentarnu građu te nešto trodimenzionalnih predmeta. Zbirka čuva sjećanje na doprinos Međimuraca antifašističkoj borbi i borbu okupiranog Međimurja protiv Mađara.

Zbirka se može tematski podijeliti na dva dijela, građu iz vremena Drugoga svjetskog rata i građu nastalu nakon Drugoga svjetskog rata.

Građa nastala u Drugom svjetskom ratu obuhvaća pisma, razne identifikacijske dokumente, okružnice, dopise, letke, proglase i plakate, publikacije koje govore o komunizmu i socijalizmu, brošure i glasila umnožavana šapirografima kao i tiskane novine. Predmeti svjedoče o važnim političkim događajima, ali i svakodnevici tog vremena. Posebno su potresna pisma i predmeti Međimuraca koji su bili zatvoreni u zatvorima i logorima diljem Europe.

Građu nastalu nakon Drugoga svjetskog rata čine isječci iz novina, novine, knjige, pisma, dopisi, diplome omladinskim radnim brigadama, izjave, kronike međimurskih naselja, dokumenti organa vlasti koji govore događajima u poslijeratnom Međimurju.

voditeljica zbirke: Ana Šestak, viša kustosica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: pisma, identifikacijski dokumenti, okružnice, dopisi, letci, proglasi, plakati, brošure, glasila, novine, knjige, diplome, izjave, kronike

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA