Nematerijalna baština Međimurja
Zlatarstvo i čipkarstvo s engleskim podnatpisima
Admin | 06.03.2019. 11:54

Već treću godinu Muzej Međimurja Čakovec provodi projekt Nematerijalna baština Međimurja kojem je cilj istražiti i dokumentirati trenutno stanje svih nematerijalnih dobara na području Međimurja. Trenutno brojimo 15 nematerijalnih dobara upisanih na nacionalnu listu te tri koja su upisana i na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a.

U tri godine projekta snimljena su četiri filma: o ispiranju zlata, izradi svetomarske čipke, sviranju cimbala i međimurskoj popevki. U svakom od filmova naglasak je stavljen na nositelje vještine, na sve one koji nose znanje o ovim vještinama do danas i na taj ih način održavaju živima, dok se stručnjaci kao govornici pojavljuju u ulozi davanja konteksta.

Snimanjem kraćih filmova želimo na atraktivan i zanimljiv način približiti nematerijalnu baštinu Međimurja široj publici koja kulturne sadržaje konzumira u elektronskom obliku. Bitan segment ovog projekta je omogućavanje pristupa sadržaju i ljudima s invaliditetom. Za takvu publiku smo izradili podnatpise koji uvelike olakšavaju praćenje filma. A kako bi filmove približili i internacionalnoj publici opremili smo ih podnatpisima na engleskom jeziku.

Oba su filma snimljena u suradnji s medijskom kućom LM Komunikacije koju su za projekt razvili i logo. Projekt od samog početka financijski prate Ministarstvo kulture i Međimurska županija, a 2020. godine postat će dio stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine – Riznice Međimurja.

Filmovi su dostupni na Youtube kanalu Muzeja Međimurja Čakovec:

Umijeće vađenja zlata. Zlatarenje u Međimurju

Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA